Wateroverlast in Diest

 • 15 juli 2021

We houden jullie op deze webpagina op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de wateroverlast in Diest.

Tips bij overstromingen:

 • Sluit de gastoevoer en elektriciteit af bij onmiddellijke dreiging van overstroming.
 • Je kan een plank of zandzakjes voor je garage leggen om binnenstromend water te vermijden.
 • Zorg dat alle aparte verwarmingstoestellen uit staan en de toevoer fysiek onderbreken.

Voor meer tips, ga naar de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.


Update (vrijdag 16 juli 2021) - 14.00 uur

Vaccinatiecentrum vlot bereikbaar

We krijgen van sommige inwoners uit Bekkevoort, Halen en Scherpenheuvel-Zichem de vraag of het vaccinatiecentrum vlot bereikbaar is.

In Diest is er geen probleem om VC Den Amer te bereiken. Enkel de Smodderpotstraat is nog afgesloten voor verkeer.

Wie hulp nodig heeft van de brandweer kan dit nog steeds melden via het e-loket 1722: www.1722.be of telefonisch op het nummer 1722.

Heb je praktische vragen over schade na overstromingen? Of heb je nood aan pyschologische steun? Je kan vandaag nog tot 22 uur terecht op het gratis informatienummer 1771.

Het waren bewogen uren en een bange nacht. De brandweer blijft paraat staan en biedt hulp waar nodig. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen hun steentje willen bijdragen om anderen te helpen.

Wie nog vragen heeft, kan ons altijd contacteren via de gebruikelijke kanalen.

Goeie moed.

 

Update (vrijdag 16 juli 2021) - 11.30 uur

Het vlonderpad aan de Schaffensestraat is tijdelijk niet bereikbaar door de hoge waterstand.

 

Update (vrijdag 16 juli 2021) - 11 uur

Schade opmeten en ophaling zandzakjes

De Begijnenbeek is weer volop aan het zakken. De Demer is gekalmeerd. Op enkele ondergelopen garages en tuinen na valt de schade in Diest nog mee.

De brandweer blijft in de Vervoortstraat nog de hele dag water wegpompen in de vijver van de Halve Maan. Dat moet ook de riolering van de Speelhofwijk (Fabiolalaan) ontlasten.

Ook de Smodderpotstraat blijft afgesloten voor doorgaand verkeer.

De komende dagen worden alle slikkers en duikers opnieuw gecontroleerd. Wie hulp nodig heeft van de brandweer kan dit nog steeds melden via het e-loket 1722: www.1722.be of telefonisch op het nummer 1722.

Wat doe ik met mijn zandzakjes?

Gooi ze niet weg! Op maandag en dinsdag komt de technische dienst zandzakken die nog bruikbaar zijn, ophalen aan huis. Inwoners van de Rothstraat, Bredestraat en Speelhofwijk kunnen ze aanbieden (zoals de huisvuilophaling).

Een welgemeende BEDANKT aan alle hulpdiensten, brandweer Diest, Politie Demerdal, onze stadsdiensten en ploegen, alle helpende handen. Jullie hebben ongelofelijk knap werk verzet!

 

Update (vrijdag 16 juli 2021) - 10.00 uur

Heb je praktische vragen over schade na overstromingen?
Of heb je nood aan pyschologische steun?

Je kan vandaag van 8 tot 22 uur terecht op het gratis informatienummer 1771.

 

Update (vrijdag 16 juli 2021) - 03.00 uur

Speelhofwijk

Het water aan de Reustraat is zich lichtjes aan het terugtrekken. Maar er komen meldingen binnen van de Montgommerystraat. Daar is het water een garage en keuken binnengeraakt.

Brandweer Diest is verwittigd en komt ter plaatse. Aan de Vervoortstraat blijft de brandweer water wegpompen van de Begijnenbeek.

Het gaat weer de goede richting uit met het waterpeil.

Wateroverlast kan je nog steeds melden via het e-loket 1722: www.1722.be of telefonisch op het nummer 1722.

 

Update (vrijdag 16 juli 2021) - 01.15 uur

Kritiek punt: Reustraat

Aan de parking aan de achterkant van de Carrefour (Reustraat) is de Begijnenbeek buiten haar oevers getreden.

Brandweer Diest heeft zandzakken geplaatst om het water zoveel mogelijk tegen te houden en is volop de riolering van de Fabiolalaan (Speelhofwijk) aan het overpompen om extra opvang te voorzien.

Aan de wijk van Poels is ze ook volop zandzakken aan het leggen in onder andere de Emile Vanderveldestraat en de Narcisstraat.

Hulp van de brandweer nodig? Aarzel niet om dit digitaal door te geven via het e-loket 1722: www.1722.be of telefonisch op het nummer 1722.

-----------------------------------------------------------------------

Update (donderdag 15 juli 2021) - 21.30 uur

Met goede moed de nacht in

De regenbuien lijken Diest te sparen vanavond.

De Begijnenbeek staat voorlopig haar mannetje samen met de Leugebeek. De Demer laat zich gelden binnen haar oevers. De grootste waterellende lijkt achter de rug, maar we blijven waakzaam. De komende uren zijn nog steeds cruciaal.

Brandweer Diest, Politie Demerdal, de vele stadsdiensten, onze inwoners,… iedereen stond vandaag klaar voor elkaar. Bedankt daarvoor! De Brandweer en de ploegen van de stad volgen het waterpeil nog de hele nacht nauwgezet op. Mocht het nodig zijn, staan we paraat.

Heb je toch nog last van wateroverlast en hulp van de brandweer nodig? Aarzel niet om dit digitaal door te geven via het e-loket 1722: www.1722.be of telefonisch op het nummer 1722.

Onze gedachten zijn bij de vele mensen die vandaag getroffen zijn door het noodweer en in het bijzonder bij de familie en vrienden van overledenen.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 19.45 uur

Alle zandzakken voor Speelhofwijk zijn verdeeld. Mocht het nodig zijn, komt de brandweer uiteraard zelf nog zakken verdelen.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 19.35 uur

Zandzakken voor Speelhofwijk

Er zijn zandzakjes geleverd voor de inwoners van de straten rond de Speelhofwijk. Wees solidair: de zandzakjes zijn voor Diestenaars waarvan de woning in gevaar is. Denk dus aan je buren. Heb je wateroverlast en hulp van BRANDWEER DIEST nodig? Aarzel niet om dit digitaal door te geven via het e-loket 1722: www.1722.be of telefonisch op het nummer 1722.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 19.10 uur

Onze ploegen zijn nu onderweg met een container zandzakjes en deze wordt geplaatst aan de oprit rustoord Sint-Augustinus. Zo dadelijk kan je die afhalen.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 18.45 uur

Overstromingsgevaar Begijnenbeek

Aan de inwoners van de Speelhofwijk, wijk Poels en de omliggende straten: Wees waakzaam!

 • Plaats je spullen omhoog
 • Maak je kelders leeg
 • Parkeer auto's uit je garage
 • Sluit indien nodig je elektriciteit en gas af

Volgens voorspellingen van de Vlaamse Milieumaatschappij is de kans erg groot dat de Begijnenbeek vandaag toch nog buiten haar oevers treedt.

Het wachtbekken in Assent is volledig gevuld. En dit bekken dient als buffer voor de Begijnenbeek. Via de Leugebeek wordt het water maximaal naar het Webbekomsbroek geleid. Maar ook deze heeft haar limiet bereikt.

BRANDWEER DIEST doet er alles aan om overstroming tegen te gaan. De komende uren zijn cruciaal. De inwoners van de betrokken straten hebben een BE-ALERT SMS ontvangen.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 16.40 uur

Papenbroekstraat gaat terug open voor alle verkeer.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 16.35 uur

Rond 17 uur trekt er nog regenzone over onze stad. Ondertussen iets minder zwaar dan 1 uur geleden voorspeld. De buffer in Assent (heel recent operationeel), de Reustraat, de keermuur aan Begijnhof en overloop Narcisstraat worden opgevolgd. Deze zijn cruciaal in de huidige beheersing. Onze brandweerspecialisten zijn ter plaatse op terrein.

Zandzakjes kunnen nog afgehaald worden aan de Halensebaan, ter hoogte van Apotheek Webbekom tegenover Oud Huis Roger. Onze stadsploegen blijven volop bezig met het aanmaken van zandzakjes.

Het waterpeil in de Speelhofwijk daalt op dit moment en geeft ons wat ruimte. Het peil K7 stijgt en draagt onze absolute bezorgdheid voor de Begijnenbeek.

We volgen samen met de Vlaamse Milieumaatschappij - VMM op de voet op.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 16.00 uur

Het water in de Fabiolalaan is geleidelijk aan gedaald, de Tuinwijk en de Bredestraat staan niet langer onder water. De Begijnenbeek is opnieuw gezakt onder het 'prewaak'-peil en ook de Demer is gestabiliseerd.

Maar we blijven alert: de komende uren trekken er nog regenbuien over onze stad.

Er is nog 1 afhaalpunt voor zandzakken: aan de apotheek langs de Halensebaan in Webbekom.

Heb je een probleem? Aarzel niet om dit digitaal door te geven via het e-loket 1722: www.1722.be of telefonisch op het nummer 1722.

Samen met BRANDWEER DIEST en Politie Demerdal blijven we het waterpeil van de Demer en de Begijnenbeek op de voet volgen.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 15.05 uur

De Reustraat (Webbekom), Bredestraat (Diest), Schomhof (Deurne) en Kerkstraat (Schaffen) zijn weer opgesteld voor alle verkeer.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 13.55 uur

Een voorzichtige daling, overpompen heeft resultaat.

Ook het water in de Fabiolalaan daalt geleidelijk aan. Aan de Bredestraat wordt een container geplaatst, waar mensen hun garagespullen kunnen kwijt kunnen. De Papenbroekstraat wordt door de veegwagen aangepakt.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 13.45 uur

De Vlaamse Waterweg:

Op de bevaarbare Demer (afwaarts Diest) is het peil momenteel overal boven de prewaakdrempel gestegen.

Te Diest/Molenstede is het waterpeil nog licht aan het stijgen (cm/uur). Gecombineerd met de nog verwachte neerslag (10tal mm) zijn afwaarts te Zichem/Aarschot overschrijdingen van de waakdrempel mogelijk. Overschrijding van alarmdrempels kan niet volledig uitgesloten worden. Piekafvoeren worden deze avond/vannacht verwacht.

De hoge waterpeilen in het afwaartse stuk van de Demer zullen echter zeker tot het weekend aanhouden.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 13.25 uur

Op dit moment zijn nog steeds een aantal straten afgesloten voor verkeer.

Het gaat om:

 • Diesterestraat Molenstede
 • Reustraat Webbekom
 • Papenbroekstraat Diest
 • Vervoortstraat Diest
 • Bredestraat Diest
 • Korte Heide Deurne
 • Schomhof Deurne
 • Jan Gorislaan vanaf Kluisbergstraat en Zichemseweg Kaggevinne

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 12.25 uur

BRANDWEER DIEST is aan de Vervoortstraat het water van de Begijnenbeek aan het wegpompen naar een van de naburige Halve Maan-vijvers.

Dit moet de beek ontlasten en het waterpeil in de Montgommerystraat en Emile Vanderveldestraat zo laag mogelijk houden.

Kom niet kijken en laat de hulpdiensten hun werk doen. Onze mensen doen al het mogelijke om Diest (zo veel mogelijk) te vrijwaren van overlast.

Heb je een probleem? Aarzel niet om dit digitaal door te geven via het e-loket 1722: www.1722.be of telefonisch op het nummer 1722.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 11.30 uur

Aan de bewoners van Montgommerystraat en Em. Vandeveldstraat kunnen vanaf nu hun garages leegmaken. Auto’s verwijderen en alles hoog plaatsen alsjeblief

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 10.50 uur

Afhaalpunten zandzakken

Wie nood heeft aan zandzakjes, kan terecht op twee afhaalpunten in Diest:

 • Oosterlindeveld Schaffen
 • Halensebaan tegenover Oud Huis Roger achter de bomen

Wees solidair: de zandzakjes zijn voor Diestenaars waarvan de woning in gevaar is.

Onze mensen doen al het mogelijke om Diest (zo veel mogelijk) te vrijwaren van overlast.

Heb je een probleem? Aarzel niet om dit digitaal door te geven via het e-loket 1722: www.1722.be of telefonisch op het nummer 1722.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 10.20 uur

Aan de inwoners met ondergrondse garages van de Speelhofwijk:

 • Anjerstraat
 • Bremstraat
 • Fabiolaan
 • Omliggende straten...

Verplaats jullie auto's naar de KLOOSTERBERG om waterschade te voorkomen. 
Er zijn politieploegen ter plaatse om iedereen op de hoogte te brengen. Denk aan je buren en help elkaar! 
Heb je een probleem, aarzel niet om dit digitaal door te geven via het e-loket 1722: www.1722.be of telefonisch op het nummer 1722.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 10.05 uur 

Een aantal straten in Diest zijn afgesloten voor verkeer door wateroverlast:

 • Zichemseweg
 • Papenbroekstraat
 • Bredestraat

BRANDWEER DIEST volgt alles op de voet op. Rij niet door een afgesloten straat. Dat duwt het water alleen nog meer richting de huizen.

Denk aan je buren en help elkaar! Heb je een probleem, aarzel niet om dit digitaal door te geven via het e-loket 1722: www.1722.be of telefonisch op het nummer 1722.

Nog enkele tips:

 • Sluit de gastoevoer en elektriciteit af bij onmiddellijke dreiging van overstroming
 • Je kan een plank of zandzakjes voor je garage leggen om binnenstromend water te vermijden
 • Surf naar www.risico-info.be om te lezen wat je voor, tijdens en na een overstroming kan doen.
 • De toestand opvolgen kan op https://www.waterinfo.be/.

Veel sterkte aan iedereen die met wateroverlast te maken heeft.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 09.15 uur

De Zichemseweg wordt eveneens afgesloten voor verkeer.

Heb je een probleem, aarzel niet om bij voorkeur digitaal door te geven via het e-loket 1722 of telefonisch op 1722.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 09.00 uur

Ondertussen werd de Papenbroekstraat en Bredestraat afgesloten voor verkeer.

Heb je een probleem, aarzel niet om bij voorkeur digitaal door te geven via het e-loket 1722 of telefonisch op 1722.

 

Update (donderdag 15 juli 2021) - 08.00 uur

Op dit moment staat de Papenbroekstraat onder water.

Het water stroomt van de velden naar beneden en grachten kunnen hoeveelheid water niet opvangen.

Signalisatie werd aangebracht en ploegen zijn opnieuw ter plaatse.

BRANDWEER DIEST volgt alles op de voet op.

Er is nog ruim voldoende buffer mogelijk, zowel in Assent en Webbekom.

Contact

Communicatie
Grote Markt 1
3290 Diest
België
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
16:00 - 19:00