Waar zou jij extra vuilnisbakken plaatsen? Geef de locatie door!

  • 3 augustus 2022

Voortaan kunnen inwoners via onze website doorgeven waar ze graag een extra vuilnisbak zouden willen in het centrum of in de dorpskernen. Zo blijven we investeren in een propere en goed onderhouden stad.

Weet jij een goede locatie voor een extra vuilnisbak in Diest of in de dorpskernen? Laat het ons weten via www.diest.be/extra-vuilnisbakken

Je moeten enkel het adres meegeven, een omschrijving van de locatie, de reden dat er een extra vuilnisbak nodig is en eventueel kan zelfs een foto worden toegevoegd. Alle aanvragen worden beoordeeld door de Milieudienst en de dienst Openbaar domein. Bij de selectie van de locaties zal er rekening worden gehouden met verschillende factoren:

  • de aanwezigheid van andere vuilnisbakken in de buurt; 
  • het aantal keer dat een locatie wordt aangevraagd;
  • én uiteraard het advies van onze eigen ophaaldiensten.

50 extra vuilnisbakken voor centrum en dorpskernen

Sinds 2020 registreert de dienst Openbaar domein bij elke ophaalronde in welke mate de vuilnisbakken gevuld zijn, of er sluikstort aanwezig is en of de vuilnisbak hersteld moet worden. Ze scannen de QR-code van de ‘slimme’ vuilnisbak en geven aan in de app of de vuilnisbak vol, halfvol of voor een kwart vol is. Ook eventuele beschadiging of sluikstort wordt op die manier geregistreerd.

De registratie zorgt ervoor dat we, waar nodig, ophaalrondes kunnen bijsturen en een goed zicht hebben op waar er extra vuilnisbakken nodig zijn. Op die manier werden er sinds 2020 al 44 vuilnisbakken bijgeplaatst en konden we sneller reageren op sluikstort.

De stad heeft nu nog 50 extra vuilnisbakken aangekocht, die we graag willen verspreiden over het centrum en de dorpskernen. Onze slimme vuilnisbakken geven nu al overzichtelijk weer waar het nodig is om het aantal vuilnisbakken uit te breiden. Maar we willen ook graag van inwoners en bezoekers weten waar zij nog graag een extra vuilnisbak willen. De nieuwe vuilnisbakken zijn bovendien ook uitgerust met aparte asbakken.

In het voorjaar van 2023 staat er bovendien een testcase op de planning, waarbij een tiental vuilnisbakken met sensors nog ‘slimmer’ worden gemaakt. De stad krijgt dan automatisch een melding wanneer de vuilnisbak vol zit.

Contact

Communicatie
Grote Markt 1
3290 Diest
België
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
16:00 - 19:00
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
Gesloten
Gesloten