pARTkoer

pARTkoer 2022 omslagfoto
Van 30 april t.e.m. 29 mei 2022 kan je in Diest genieten van het gratis Not That Kind of Doctor-kunstenparcours. Dit totaalpakket van tentoonstellingen en optredens loopt een maand lang kruiselings door de stad en onderzoekt de kracht van beeld, woord en muziek. 

Opening 30 april

  • De opening van de expo GEURTS & DAS vindt plaats op 30 april om 13 uur in Den Amer, met een optreden van Frankie Traandruppel om 14 uur (i.s.m. Lokale Helden).
  • Het startschot van het kunstenparcours wordt gegeven om 18 uur op de Kaai, met de onthulling van kunstwerk ‘Dieu Fleuve’ van Johan Tahon
  • Deze onthulling wordt om 20 uur gevolgd door een gratis en vrij toegankelijk concert THE ART OF BRASS. Artistiek leider Rik Ghesquière en 10 koperblazers nemen het publiek, samen met beiaardier Carl Van Eyndhoven en zijn ‘rondreizende beiaard’ mee door een divers landschap van buitengewoon levendige klankkleuren.

Vanaf 30 april – Foyer Den Amer 

De beklijvende NTKD-beelden van Aurélie Geurts en Vincent Das kleuren onze donkerste kamers helderder dan wat dan ook. Het zijn stijlvolle tijdsdocumenten rond personages die op zoek zijn naar het ware leven en bijgevolg naar zichzelf. 

Aurélie Geurts (1992, Diest) is een fotografe die op haar eenentwintigste al een eervolle vermelding van National Geographic kreeg. Haar grootste inspiratiebron is haar medemens.

Vincent Das (1993, Diest) is een scenarist met mastergraad in de audiovisuele kunsten en fictieregie, die al meerdere succesvolle kortfilms produceerde. 

Vanaf 30 april – Sint-Sulpitiuskerk 

Johan Tahon liet zich inspireren door het beeld van Onze Lieve Vrouw van Diest om een complete tentoonstelling van eigen creaties samen te stellen rond deze legendarische Sedes Sapientiae. Kunstenaar, ruimte én publiek werken er samen aan een verhaal over identiteit en mythe.

Johan Tahon (1965, Menen) maakte Dieu Fleuve. Dat beeld laat onze gezamenlijke geschiedenis op een mysterieuze en eigentijdse manier navertellen door een lokale Demergod. De herinrichting van de Kaai biedt ruimte aan experimenten, ideaal voor kunst, cultuur en stedelijke vernieuwing.

Tahon studeerde beeldhouwkunst aan het KASK in Gent en werd ontdekt door Jan Hoet, vandaag de dag worden zijn sculpturen wereldwijd verzameld en tentoongesteld. 

Johan Tahon - © Aurélie Geurts

Vanaf 7 mei – Stadsmuseum De Hofstadt

De tentoonstelling DE BLIJDE BOODSCHAP/THE GOOD NEWS in stadsmuseum De Hofstadt focust op breuklijnen én continuïteiten en toont dat vroegere stijlperiodes en ‘het hier en nu’ perfect met elkaar verbonden kunnen worden. De expo toont aan dat hedendaagse kunstenaars niet onafhankelijk van het verleden hoeven te werken.

Raymond Minnen (1950, Mol) en Freddy De Vierman (1960, Antwerpen) zoeken naar een lijn van universele en dynamische continuïteit. Het zijn rasartiesten, die zichzelf en hun kunst in vraag durven te stellen. Minnen is een gepassioneerd beeldmaker voor wie iedere tentoonstelling een bijzondere uitdaging is. De Vierman is een allround kunstenaar die getuigt van een sublieme eenvoud.

Raymond Minnen - © Aurélie Geurts

Vanaf 7 mei – Lakenhalle 

Vanaf 7 mei stellen Roland Minnaert en Joke Pieck WITNESS TO FREEDOM tentoon in de Lakenhalle. Met WITNESS TO FREEDOM stellen Minnaert en Pieck de vraag of de toeschouwer in bescherming moet worden genomen, en op welke manier. Wie kiest welk beeld niet gezien mag worden? Ze dagen je uit om het niet eens te zijn met een kunstenaar, en zelf te oordelen.

Roland Minnaert (1939, Antwerpen) geeft als humanistische fotograaf vanaf de jaren 1960 tot heden uitdrukking aan het groeiende zelfbewustzijn van zijn tijdgenoten. Zijn camera is ooggetuige van een zoektocht naar een nieuwe, vrijere maatschappij.

Jo Pieck (1973, Diest) 'Laat je geest stilvallen en ervaar de trilling van kleur in je lichaam.' Voel hoe dit werk je oproept om ermee in gesprek te gaan. Zonder compromissen, zonder te willen vleien, zijn het stuk voor stuk uitreikingen om een wereld achter de deze te ervaren. Soms op een speelse manier, dan weer als een figuratief beeld dat je tot stilstand roept.

Roland Minnaert

Roland Minnaert - © Roland Minnaert 

7 mei: voorstelling Flair Obscur

De Kuregemse vzw Beeldenstorm heeft tot doel een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de integratie van kunst en cultuur in onze samenleving. Daarbij hebben ze specifieke aandacht voor kansarmere milieus, en willen ze de tewerkstelling van specifieke doelgroepen bevorderen met een verscheidenheid aan ateliers. 

Voor het NTKD-kunstenparcours zet Beeldenstorm de productie FLAIR OBSCUR op poten, en trakteren ze ons op de wereldcreatie van gedichten van ‘Beeldenstormbezieler’ Nik Honinckx. Dit wordt  op muziek gezet door componist en muziekpedagoog Jan Van Landeghem, met als uitvoerders Kurt Van Eeghem, het Urban Piano Kwartet en bariton Tom van Bogaert.

  • 18 uur: verwelkoming en opening expo's in de Lakenhalle
  • 18 tot 20 uur: vrij bezoek expo's in stadsmuseum De Hofstadt en de Lakenhalle
  • 20 uur: speechmoment in de Lakenhalle
  • 20.30 uur: start concert
  • 21.30 uur: receptie

Gratis voorstelling - reserveer tijdig je plaatsje via: pARTkoer - CC Diest

Joke Pieck - © Aurélie Geurts

Vanaf 15 mei – Sint-Catharinakerk en foyer Begijnhof

  • Vanaf 7 mei kan je al neervlijen in de foyer van het Begijnhof voor de documentaire DE VERDWIJNENDE MAN VAN PAULO VENTURA. In deze documentaire laat regisseur Erik van Empel zien hoe de bescheiden kunstenaar in een schuur bovenop een verlaten berg in Italië een tijdloze, melancholische wereld creëert. Vanaf 15 mei start de aan deze film gelinkte tentoonstelling MEDICINE MIX FOR PEACE van Freddy De Vierman.
  • Freddy De Vierman (1960, Antwerpen) trok zich in 2014 terug in zijn atelier om op zoek te gaan naar de essentie van lelijkheid en oorlogen, en misschien zelfs naar schoonheid binnen die gruwel. In zijn tentoonstelling MEDICINE MIX FOR PEACE kan men tegelijk haten en liefhebben, slaan en zalven, en het nieuwe normaal van oorlogsgruwel ontdekken.

15 mei: Concert Question in Question

Het ORFEO Kamerorkest bestaat uit gerenommeerde musici, zo nu en dan aangevuld door jonge toptalenten, steevast onder de artistieke leiding van Rik Ghesquière. Met hun enthousiast, dynamisch en verfijnd samenspel heeft dit ‘flexibele’ orkest al gauw een prominente plaats veroverd in het Vlaamse muzikale landschap. Tijdens hun NTKD-concert op 15 mei in de Sint-Catharinakerk brengen ze de wereldpremière van QUESTION IN QUESTION van componist George De Decker. Daarnaast brengen ze muziek van Robert Groslot, Arvo Pärt, Frank Bridge en Samuel Barber. Na het eerste deel van deze voorstelling gaat radiomaker en muziekkenner Olav Grondelaers in gesprek met de componist en dirigent, want zou QUESTION IN QUESTION ons wel echt de waarheid vertellen? 

Gratis concert, reserveer tijdig je plaatsje via: pARTkoer - CC Diest

29 mei: voorstelling Boris en de Duivel (slotconcert)

In de productie BORIS EN DE DUIVEL vertolkt I Solisti del Vento Young Stars en Young Belgian Talent, samen met rasverteller Kurt Defrancq de door de schrijfster Diane Broeckhoven bewerkte versie van het melodrama “L’histoire du soldat” van Igor Stravinsky’s (o.l.v. dirigent Rik Ghesquière). Het optreden speelt zich af te midden van een reeks iconische kunstwerken van Freddy De Vierman. 

Deze fantasierijke familievoorstelling vertelt het verhaal van Boris, een vioolspelende soldaat. Hij is op weg naar huis en wil naar zijn meisje toe. Onderweg ontmoet hij de duivel die hem zijn viool wil ontfutselen in ruil voor geld en macht. Is de soldaat de duivel te slim af, of zal hij de strijd verliezen? 

Gratis voorstelling, reserveer tijdig je plaatsje via: pARTkoer - CC Diest

Copyright: Aurélie Geurts

Freddy De Vierman - © Aurélie Geurts

Openingsuren & info

Rondleidingen & Museumnacht

Op 15 mei (13 uur), 21 mei (13 uur) en 26 mei (20 uur) neemt een gids je gratis mee tijdens een themawandeling door het NTKD-kunstenparcours. Reserveren kan via visit@diest.be (vertrek: Begijnhofkerk). De rondleiding op 26 mei maakt deel uit van Museumnacht. Stadsmuseum De Hofstadt is die dag samen met acht andere Diestse musea en monumenten uitzonderlijk geopend van 19 tot 23 uur. 

Meer info over  de locaties vind je op www.diest.be/musea of in de deelnemende musea.  

Cultuur
Nijverheidslaan 24-26
3290 Diest
België
013 46 06 43
Gesloten
08:30 - 12:30
13:30 - 19:00
08:30 - 12:30
08:30 - 12:30
13:30 - 16:00
08:30 - 12:30
13:30 - 16:00
Gesloten
Gesloten