Verplichte sterilisatie van huiskatten

In 2012 is in België het meerjarenplan voor de sterilisatie van huiskatten van start gegaan. Tot nu waren de verplichte sterilisaties van te adopteren katten enkel van toepassing voor asielen.

 

Dit najaar verandert er echter voor iedereen in het bezit van een kattin of kater iets binnen dit meerjarenplan. Vanaf 1 september 2014 moet élke verantwoordelijke die katten wil verhandelen, ook gratis weggeven, de dieren voorafgaandelijk steriliseren/castreren, chippen en registreren.

Wat betekent dit voor jou, als katteneigenaar?

Je kan niet langer kittens weggeven of verkopen zonder dat deze eerst steriel werden gemaakt, gechipt werden en geregistreerd werden. Deze kosten kunnen hoog oplopen, maar zijn eenvoudig te vermijden door je dieren nu al te laten steriliseren bij een dierenarts. De kattenpil geeft hiervoor niet voldoende garantie.

 

Zoek en vind je een nieuwe thuis voor je volwassen kattin of kater, ook dan moet het dier in orde zijn met deze nieuwe wetgeving.

 

Reden te meer dus om nu al je voorzorgen te nemen en je kattin of kater te laten behandelen.

 

Doe het

  •  voor de gezondheid van je kat
  • om overlast in je buurt te voorkomen
  • om dierenleed te voorkomen
  • om onnodige kosten of boetes te vermijden

 

Meer info? Zie www.kattenplan.be

 

Als je een katje wil als huisdier, is het zeker aan te raden om de vele poezen in de dierenasiels en kattenopvanghuizen niet te vergeten! De stad Diest werkt nauw samen met Noodopvang Demerkat voor de aanpak van de zwerfkattenproblematiek, en deze organisatie zoekt regelmatig een nieuwe thuis voor een achtergelaten kitten of kat.

 

Neem een kijkje op hun facebookpagina http://www.facebook.com/ZwerfkattenprojectDiest of website http://www.NoodopvangDemerkat.be.