Een kat als huisdier?

De stad Diest werkt samen met een aantal Diestse dierenartsen en de vrijwilligers van Noodopvang Demerkat om de zwerfkattenproblematiek aan te pakken.

Zwerfkatten kunnen immers voor overlast zorgen en ook het welzijn van de poezen komt soms in het gedrang door gebrek aan voedsel, ziektes,… Regelmatig worden de vrijwilligers echter geconfronteerd met gedumpte nestjes van jonge katjes. Vele mensen laten dus nog altijd de natuur haar gang gaan en vinden vervolgens geen baasjes voor alle kittens... De katjes komen terecht in overvolle asielen of worden zelfs gedumpt op straat. Maar deze gedumpte katten zijn niet gesteriliseerd en kunnen na amper 16 maanden zelf voor 36 nakomelingen zorgen. Zo wordt het zwerfkattenprobleem alleen maar groter!

 

De Vlaamse overheid wil een einde stellen aan al die katjes die eindigen op straat of in een asiel en geen thuis vinden. Daarom is het sinds 1 april 2018 verplicht om nieuwgeboren katjes te laten steriliseren of castreren voor ze 5 maanden oud zijn.

 

Eigenaars van katten die na september 2014 geboren werden, hebben nog tot begin 2020 de tijd. Een inbreuk tegen deze verplichting kan tot 416 euro boete opleveren.

 

Wie katten wil kweken, moet voortaan een erkenning aanvragen.

Heb jij nog een thuis?

Als je een katje wil als huisdier, is het zeker aan te raden om de vele poezen in de dierenasiels en kattenopvanghuizen niet te vergeten! Noodopvang Demerkat zoekt regelmatig een nieuwe thuis voor een achtergelaten kitten of kat. Neem een kijkje op hun facebookpagina http://www.facebook.com/ZwerfkattenprojectDiest of website http://www.NoodopvangDemerkat.be.

Een zwerfkat melden, kan via onthaal@diest.be of het gratis nummer 0800 93 473 of via het online meldingsformulier op www.diest.be

Bezin eer je begint

Ben je van plan om een huisdier (poes, hond, konijn, vogel,...) in huis te halen? Neem dan zeker op voorhand een kijkje op http://www.huisdierinfo.be waar je nuttige tips of belangrijke weetjes vindt die je kunnen helpen om de komst van je nieuwe huisgenoot voor te bereiden. Je vindt er ook informatie over reglementering en waar je op moet letten als je een dier aankoopt of zelf dieren wil weggeven of verkopen.

Contact

Externe links