Stadsmuseum 'De Hofstadt'

Foto interieur museum De HofstadtOp 30 mei 2009 opende het volledig gerenoveerde stadsmuseum in de historische kelders van het stadhuis, opnieuw zijn deuren.

 

Deze kelders hoorden oorspronkelijk bij drie huizen: "De Hofstadt" der Heren van Diest, het "Schepenhuys" en de "Oord" of rentmeesterij van de stad. In het begin van de 18de eeuw vatte men het plan op om het huidige stadhuis te bouwen en werden de in verval geraakte woningen gesloopt. De historische kelders werden na restauratie in 1957 als museum opengesteld.

 

De Hofstadt, ooit het verblijf van de heren van Diest, toont het beste uit de Diestse kunstverzameling in een nieuw interieur op een originele en moderne manier.

 

"De Annunciatie" een schilderij van Hendrick ter Brugghen, één van de grootste schilders van de Utrechtse school, is het pronkstuk van het nieuwe museum. Eén van de Vlaamse Topstukken.

 

Aan de hand van beeldhouwwerken, schilderijen, edelsmeedwerk, meubilair, archivalia, enz… wordt een beeld geschetst van de geschiedenis en het kunstbezit van de oude Demerstad. Tot de meest opmerkelijke stukken uit de verzameling behoren het dubbelportret van René van Chalon, Prins van Oranje-Nassau en zijn vrouw Anna van Lotharingen; het originele harnas en spoor van Filips Willem van Oranje-Nassau; een gotische kroonluchter; twee "besloten hofkens" en een schatkamer vol zilverwerk, met de prachtige breuken en bekers van de Diestse schuttersgilden.

 

Foto Filips Willem, Prins van Oranje Nassau

"Op 26 en 27 mei 1602 werd ik in deze mooie stad feestelijk ontvangen als nieuwe heer van Diest. Ik zou de stad nog enkele malen bezoeken, onder andere met mijn vrienden de aartshertogen Albrecht en Isabella."  Filips Willem, Prins van Oranje-Nassau, heer van Diest (1554-1618).

 

Ook u bent er welkom!

 

 

Toegang

  • € 4,00 per persoon
  • groepen vanaf 20 personen en gepensioneerden: € 2,00 kinderen
  • -12 jaar, leraren en inwoners van Diest: gratis
  • Museumkaart Stadsmuseum/ Museum voor Religieuze Kunst: € 4,00 pp.
  • Bezoekersgids De Hofstadt: € 7,50
  • Groepsbezoeken: Groepen kunnen het museum bezoeken onder begeleiding van een gids. (50 EUR/2 uur)
  • Schoolbezoeken: Scholen kunnen het museum bezoeken onder begeleiding van een gids. (50 EUR/2 uur)

 

 

Stadsmuseum De Hofstadt is open:

 

Van 1 april  t/m 31 oktober:

Di-Do-Vr-Za: van 10.00-12.00 uur en van 13.00-17.00 uur

Wo-Zon-en feestdagen van 13.00-17.00 uur.

Maandag gesloten

 

Van 1 november t/m 31 maart:

Di-Wo-Do-Vr-Za-Zo: van 13.00-17.00 uur

Maandag en feestdagen gesloten.

Van 15 december t/m 15 januari is het museum gesloten.

 

Contact

Externe links