Roemenië Comité

Het 'Stedelijk Roemenië Comité Diest' werd opgericht in 1989. Met Kerstmis dat jaar brak in Timishoara, een provinciehoofdstad westelijk in Roemenië, een burgeropstand uit die leidde tot een revolutie en uiteindelijk tot de val van dictator Ceaucescu.


Onmiddellijk kwam in het westen een golf van solidariteit op gang. Talloze Roemeense dorpjes werden ter adoptie verdeeld onder Duitse, Oostenrijkse, Nederlandse, Franse en Belgische steden en gemeenten.

 

Onder het toezicht van het Belgisch coördinatiecentrum "Adoptiedorpen Roemenië " kreeg de stad Diest het dorpje Apold toegewezen. Apold is een dorpje centraal in Roemenië gelegen, in de provincie Transylvanië, aan de uitlopers van de Karpaten. Het telt een tweehonderdtachtigtal huizen (gezinnen), ongeveer duizend inwoners. Een typisch Roemeens provinciedorpje met een traditionele samenstelling van burgemeester, dokter, schoolhoofd en een pastoor.


Openbare gebouwen zijn het gemeentehuis, het dispensarium (een dokterskabinet en apotheek), een post- en telefooncentrale, een schoolgebouw voor de lagere afdeling (tot het 7de studiejaar), een kleuterschooltje, een ontmoetingscentrum en een parochiezaaltje.   Het dorpje heeft een Orthodox en een Katholiek kerkje, daar waar 90% van de gemeenschap orthodox is.

 

Het Diestse Roemenië Comité valt onder de bevoegdheid van de stad Diest en bestaat uit een groep mensen die reeds sedert Kerst 1989 ononderbroken en onvermoeid blijven ijveren om de bevolking van hun adoptiedorp Apold een menswaardiger bestaan te bezorgen.

 

De rode knop

Op vrijdag 9 en zaterdag 10  juni 2017 telkens om 20 uur in het CC Diest (Begijnhof) brengt toneelvereniging De Vierde Wand ten voordele van het Roemenië Comité Diest hun productie De Rode Knop, uit de creatieve pen van Benny Braem.


Korte introductie 

Op een onbewoond eiland arriveren drie koppels en een jonge kerel. Allen zijn ze ingegaan op de uitnodiging om daar het avontuur van hun leven te beleven. Wat dit precies inhoudt, weet niemand...

 

 

Cast en crew

Acteurs:  Carmen Adams, Dorinne Olaerts, Ine Hanssen, Jan Uyttebroek, Jan Ramondino, Jimmy Hollanders, Flienie Willem en Frederik Houben


Muziek en techniek:

Michiel

 

Reservatie en info: e-mail: devierdewand@gmail.com of telefoon: 0497/86.66.50

Kaarten kosten €8. Reductie voor -18, studenten en leden van Open Doek (€6)


De opbrengst van deze voorstellingen gaan integraal naar het Roemenië Comité Diest!

 

 

www.roemeniecomitediest.be

 

 

 

 

 

Externe links