Roemenië Comité

Het 'Stedelijk Roemenië Comité Diest' werd opgericht in 1989. Met Kerstmis dat jaar brak in Timishoara, een provinciehoofdstad westelijk in Roemenië, een burgeropstand uit die leidde tot een revolutie en uiteindelijk tot de val van dictator Ceaucescu.


Onmiddellijk kwam in het westen een golf van solidariteit op gang. Talloze Roemeense dorpjes werden ter adoptie verdeeld onder Duitse, Oostenrijkse, Nederlandse, Franse en Belgische steden en gemeenten.

 

Onder het toezicht van het Belgisch coördinatiecentrum "Adoptiedorpen Roemenië " kreeg de stad Diest het dorpje Apold toegewezen. Apold is een dorpje centraal in Roemenië gelegen, in de provincie Transylvanië, aan de uitlopers van de Karpaten. Het telt een tweehonderdtachtigtal huizen (gezinnen), ongeveer duizend inwoners. Een typisch Roemeens provinciedorpje met een traditionele samenstelling van burgemeester, dokter, schoolhoofd en een pastoor.


Openbare gebouwen zijn het gemeentehuis, het dispensarium (een dokterskabinet en apotheek), een post- en telefooncentrale, een schoolgebouw voor de lagere afdeling (tot het 7de studiejaar), een kleuterschooltje, een ontmoetingscentrum en een parochiezaaltje.   Het dorpje heeft een Orthodox en een Katholiek kerkje, daar waar 90% van de gemeenschap orthodox is.

 

Het Diestse Roemenië Comité valt onder de bevoegdheid van de stad Diest en bestaat uit een groep mensen die reeds sedert Kerst 1989 ononderbroken en onvermoeid blijven ijveren om de bevolking van hun adoptiedorp Apold een menswaardiger bestaan te bezorgen.

 

 

Meer info


www.roemeniecomitediest.be

 

Kerstmarkt 2017 Roemeniëcomité

 

Op zaterdag 9 en zondag 10 december wordt het Begijnhof van Diest omgetoverd in een heus kerstdorp. In de feeërieke straatjes, in en rond de mooi gerestaureerde Catharinakerk, kan je genieten van gezellige kerstmuziek, lekkere hapjes en drankjes. Aan de verschillende traditionele en alternatieve standjes vind je misschien wel dat cadeautje voor de kerst!
Opening op zaterdag van 14u tot 20u, met optreden van het St. Barbarakoor om 15u30
Opening op zondag van 12u tot 18u, met optreden van het St. Catharinakoor om 15u.
Gratis toegang

Info: 0474/59 04 84 – www.roemeniecomitediest.be

 

Flyer Kerstmarkt Roemeniëcomté

 

 

 

Externe links