Roemenië Comité

Het 'Stedelijk Roemenië Comité Diest' werd opgericht in 1989. Met Kerstmis dat jaar brak in Timishoara, een provinciehoofdstad westelijk in Roemenië, een burgeropstand uit die leidde tot een revolutie en uiteindelijk tot de val van dictator Ceaucescu.


Onmiddellijk kwam in het westen een golf van solidariteit op gang. Talloze Roemeense dorpjes werden ter adoptie verdeeld onder Duitse, Oostenrijkse, Nederlandse, Franse en Belgische steden en gemeenten.

 

Onder het toezicht van het Belgisch coördinatiecentrum "Adoptiedorpen Roemenië " kreeg de stad Diest het dorpje Apold toegewezen. Apold is een dorpje centraal in Roemenië gelegen, in de provincie Transylvanië, aan de uitlopers van de Karpaten. Het telt een tweehonderdtachtigtal huizen (gezinnen), ongeveer duizend inwoners. Een typisch Roemeens provinciedorpje met een traditionele samenstelling van burgemeester, dokter, schoolhoofd en een pastoor.


Openbare gebouwen zijn het gemeentehuis, het dispensarium (een dokterskabinet en apotheek), een post- en telefooncentrale, een schoolgebouw voor de lagere afdeling (tot het 7de studiejaar), een kleuterschooltje, een ontmoetingscentrum en een parochiezaaltje.   Het dorpje heeft een Orthodox en een Katholiek kerkje, daar waar 90% van de gemeenschap orthodox is.

 

Het Diestse Roemenië Comité valt onder de bevoegdheid van de stad Diest en bestaat uit een groep mensen die reeds sedert Kerst 1989 ononderbroken en onvermoeid blijven ijveren om de bevolking van hun adoptiedorp Apold een menswaardiger bestaan te bezorgen.

 

19de editie Draculatocht

Op zaterdag 21 oktober organiseert het Roemeniëcomité de 19de editie van de draculatocht op het provincie domein "De Halve Maan" en het stadspark "De Warande".
De volledig vernieuwde avonturenzone op "De Halve Maan" nodigt meer dan voorheen uit tot een griezelwandeling langsheen diverse angstaanjagende locaties met personages die je doen huiveren van angst.
Eveneens worden de wallen terug opgenomen in de tocht.


Men kan vertrekken vanaf 18u30 tot 21u45 aan de inkom van de "Halve Maan". De aankomst is gepland in de voetbalkantine waar u kan genieten van een frisse pint of een warme kom soep met brood.
Kom dus zeker mee griezelen op zaterdag 21 oktbober 2017 op onze draculatocht.

 

Inkomprijzen:

 

 -14 jarigenVolwassenen
Voorverkoop: € 4,00€ 5,00
Kassa:€ 5,00€ 7,00

 

Kaarten verkrijgbaar via: De bestuursleden van het Comité, Zwembad "de warande" (013/32 69 25) en op het onthaal van het stadhuis (013/31 21 21) van Diest of bij de dienst toerisme van Diest (013 35 32 71). De voorverkoop stopt om 12u00, zaterdag 21 oktober.

We verwachten u...

 

Niet toegelaten:

  • Rugzakken
  • Honden en/of huisdieren

 

Beperkte toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en buggy's.

Parking:

  • Station
  • Vervoortplaats
  • Veemarkt
  • Parkeerplaats Halve Maan(Omer Vanaudenhovelaan)
  • Parking Kluisberg(Boudewijnvest)
  • Verversgracht
  • Citadel 

 

 

Meer info


www.roemeniecomitediest.be