Roemenië Comité

Het 'Stedelijk Roemenië Comité Diest' werd opgericht in 1989. Met Kerstmis dat jaar brak in Timishoara, een provinciehoofdstad westelijk in Roemenië, een burgeropstand uit die leidde tot een revolutie en uiteindelijk tot de val van dictator Ceaucescu.


Onmiddellijk kwam in het westen een golf van solidariteit op gang. Talloze Roemeense dorpjes werden ter adoptie verdeeld onder Duitse, Oostenrijkse, Nederlandse, Franse en Belgische steden en gemeenten.

 

Onder het toezicht van het Belgisch coördinatiecentrum "Adoptiedorpen Roemenië " kreeg de stad Diest het dorpje Apold toegewezen. Apold is een dorpje centraal in Roemenië gelegen, in de provincie Transylvanië, aan de uitlopers van de Karpaten. Het telt een tweehonderdtachtigtal huizen (gezinnen), ongeveer duizend inwoners. Een typisch Roemeens provinciedorpje met een traditionele samenstelling van burgemeester, dokter, schoolhoofd en een pastoor.


Openbare gebouwen zijn het gemeentehuis, het dispensarium (een dokterskabinet en apotheek), een post- en telefooncentrale, een schoolgebouw voor de lagere afdeling (tot het 7de studiejaar), een kleuterschooltje, een ontmoetingscentrum en een parochiezaaltje.   Het dorpje heeft een Orthodox en een Katholiek kerkje, daar waar 90% van de gemeenschap orthodox is.

 

Het Diestse Roemenië Comité valt onder de bevoegdheid van de stad Diest en bestaat uit een groep mensen die reeds sedert Kerst 1989 ononderbroken en onvermoeid blijven ijveren om de bevolking van hun adoptiedorp Apold een menswaardiger bestaan te bezorgen.

 

 

De Vierde Wand

Motel: Criminal genius

 

Auteur: George F. Walker
Vertaling: Guido De Craene

In een regie van Carmen Adams

i.s.m. Auteursbureau ALMO bvba

 

Praktisch

 

Data             vrijdag 8 en zaterdag 9 juni om 20 uur.
Plaats           CC Diest (Begijnhof) (voor info zie Speellocaties)
Reservaties: via mail devierdewand@gmail.com of telefonisch 0497/86.66.50

Kaarten kosten €8. Reductie voor -18, studenten en leden van Open Doek (€6)

 

Korte introductie


'De opdracht is simpel en duidelijk en bestaat uit drie delen: Deel één. Breek in bij het restaurant. Deel twee. Steek het restaurant in brand. Deel drie. Kom naar hier en wacht tot er contact met jullie wordt opgenomen.'
Maar wat als deel één en deel twee worden overgeslagen en een klein beetje worden aangepast? De twee hoofdcriminelen breken er hun hoofd alvast niet over en vinden alvast dat ze juist en correct gehandeld hebben.

Ontdek wat er gebeurd als blijkt dat die aanpassing toch wel grote gevolgen kan hebben. De auteur, George F. Walker, staat bekend om zijn dynamische en grappige dialogen en ook in dit stuk slaagt hij erin om het publiek mee te nemen voor een ontspannende en spannende avond in zijn motel.

 

Cast en crew

 

Acteurs

 

Ine Hanssen, Jan Uyttebroek, Jimmy Hollanders, Flienie Willem en Leen Uyttebroek.

De opbrengst van deze voorstellingen gaat integraal naar het Roemenië Comité Diest!

 

Meer info

 

www.roemeniecomitediest.be


Externe links