Werk mee aan een diervriendelijk zwerfkattenbeleid

Kleine katjes worden maar al te vaak in huis genomen zonder stil te staan bij de verantwoordelijkheid en mogelijke gevolgen. Ze worden al snel zwanger en de jonge katjes worden vaak gedumpt.

 

Vruchtbare katten kunnen op enkele maanden tijd al voor tientallen nakomelingen zorgen: 1+1 = 6 en dat zelfs tweemaal per jaar! Zo ontstaat een zwerfkattenprobleem.

 

Kittens die de eerste weken na hun geboorte niet of nauwelijks in contact zijn gekomen met mensen, of gedumpt werden, raken verwilderd. Zonder hulp zijn verwilderde kittens veroordeeld tot een leven op straat, omdat ze niet meer aan mensen kunnen wennen.

 

De cijfers

In 2013 kwamen maar liefst 32315 katten terecht in een Belgisch asiel. Dat zijn gemiddeld meer dan 88 katten per dag… duizelingwekkende cijfers! 22639 van deze katten werden gevonden op de openbare weg (zwerfkatten of gevonden katten zonder eigenaar). (bron: Statistieken 2013 van Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu).

 

Wat doen wij?

Stad Diest werkt sinds 2012 samen met de vrijwilligers van Noodopvang Demerkat om het zwerfkattenprobleem op een diervriendelijke manier aan te pakken.

 

Wilde zwerfkatten worden gevangen, onderzocht, onvruchtbaar gemaakt en behandeld tegen vlooien en wormen. Ze krijgen bovendien een oorknip. Vervolgens worden ze terug uitgezet op de plaats van vangst.

 

Voor zwerfkittens heeft Noodopvang Demerkat een eigen opvang waar de dieren verzorgd en gesocialiseerd worden tot ze klaar zijn voor adoptie door hun definitieve baasjes.

 

Wat kan jij doen?

Laat je eigen huiskat steriliseren of castreren. Sterilisatie vermindert bij kattinnen de kans op baarmoederaandoeningen en melkkliertumoren. Castratie doet bij katers in vele gevallen sproeigedrag verdwijnen.

 

Heb je een zwerfkat zonder oorknip opgemerkt? Meld dit meteen via het online meldingsformulier, via e-mail onthaal@diest.be of via het gratis nummer 0800 93 473.

 

Heb je een nestje jonge kittens opgemerkt? Wees dan extra waakzaam en meld dit onmiddellijk. Neem de kittens niet zomaar weg want mogelijk is de moederkat nog in de buurt. Kittens tot een leeftijd van 6 à 7 weken kunnen nog goed gesocialiseerd worden, dus het is heel erg belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden.

 

Wil je graag een achtergelaten katje adopteren? Of wil je de activiteiten van het zwerfkattenproject van naderbij volgen? Neem dan een kijkje op http://www.facebook.com/ZwerfkattenprojectDiest of http://www.NoodopvangDemerkat.be.  Noodopvang Demerkat is steeds op zoek naar vrijwilligers en tijdelijke opvanggezinnen voor kittens.

 

Contact

Externe links