Huwelijksakte

Wat?

De huwelijksakte wordt opgesteld wanneer een huwelijk voltrokken wordt voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Op de akte staan onder andere de datum van het huwelijk, wie er gehuwd is, met welke getuigen,… vermeld.

 

Je kan een huwelijksakte aanvragen van jezelf, je echtgenoot, ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen. Ook openbare overheden, een wettelijke vertegenwoordiger, een erfgenaam, een advocaat en de notaris kunnen een akte opvragen.

Terug naar boven

Voorwaarden

Gehuwd zijn in Diest.

Buitenlandse huwelijksakte is overgeschreven te Diest.

Terug naar boven

Procedure?

Je kan de huwelijksakte online aanvragen. Vul het online aanvraagformulier in en de akte wordt naar je thuisadres verstuurd.

 

De akte kan, na afspraak, aan het loket bij de dienst Burgerzaken worden opgevraagd. Maak hier een afspraak. Je krijgt de akte onmiddellijk mee.

 

Om het document af te halen hoef je geen afspraak te maken. Je neemt dan een ticket snelloket.

 

 

Terug naar boven

Wat meebrengen?

Identiteitskaart.

Terug naar boven

Bedrag

Gratis.

 

Terug naar boven

Uitzonderingen

Bij voltrekking van een huwelijk in het buitenland moet melding worden gemaakt in het rijksregister. Hiervoor moet je de huwelijksakte meebrengen met de nodige legalisaties en een beëdigde vertaling naar het Nederlands.

 

Als Belg heb je recht op een overschrijving van de buitenlandse akte in de registers van de Burgerlijke Stand. Ook hier heb je de huwelijksakte nodig met de juiste legalisaties en een beëdigde vertaling naar het Nederlands. Dit gebeurt niet automatisch. Vermeld dit dus zeker bij de dienst Burgerlijke Stand als je een overschrijving wenst. Een trouwboekje kan dan ook worden opgemaakt tegen betaling.

Terug naar boven

Contact

Formulieren en documenten