CC Diest

CC Diest - Den Amer

Foto Den Amer - exterieur

Op 2 december 2012 nam Cultuurcentrum Diest de nieuwe evenementenhal Den Amer succesvol in gebruik. Dankzij deze extra infrastructuur is CC Diest sinds 1 januari 2012 ook opnieuw een erkend cultuurcentrum.

 

Neem voor de programmatie een kijkje op de website van CC Diest.

Het gebouw

Architect Achille Vandormael tekende het ontwerp. Er werd uitgegaan van een hermodellering van de bestaande historische basisstructuur van de vroegere houthandel bestaande uit staalkolommen, spanten en funderingen. Volumes werden als een box-in–box ingeschoven onder de oorspronkelijke bovenbouw.

 

Het geheel werd voorzien van een isolerende dakbedekking. Zowel voor de buitengevels als binnen in het gebouw, werd resoluut gekozen voor een industriële look: grote glaspartijen, beton en metaal.

Het multifunctioneel complex bevat vier compartimenten:

  • Foto den amer - grote zaaleen grote zaal van 750 m² voor grote fuiven of evenementen, uitgerust met een ruim podium van 360 m² en een uitschuifbare tribune die plaats biedt aan 464 personen.
  • een jongerenontmoetingscentrum (430 m²) dat tevens geschikt is voor de organisatie van kleinere fuiven.
  • een foyer (415 m²)
  • een blok waarin de administratieve functies en de technische ruimtes worden samengebracht.

De verwarming van het geheel gebeurt via vloerverwarming. Er is voorzien in de recuperatie van regenwater en door gebruik te maken van een groendak wordt gezorgd voor een vertraagde regenwaterafvoer. Twee zonneboilers zorgen mee voor de nodige warmwaterproductie.

 

Van gemeenschapscentrum naar cultuurcentrum

Foto voorstelling d'irque en FienMet de opening van de nieuwe evenementenhal en een rijk gevuld programma, bewijst Diest dat het heel wat te bieden heeft op cultureel vlak. Dankzij deze hal voldeed Diest aan de voorwaarden om een gesubsidieerd cultuurcentrum te worden. Hierdoor verhogen de financiële middelen en het personeelsbestand voor het cultuurcentrum gevoelig.

Sinds de opening van 'den Amer' beschikt Cultuurcentrum Diest uit 3 unieke locaties: het Begijnhof, den Amer en de Lakenhalle. Voor elk project of voorstelling wordt de ideale locatie gekozen.

 

Ruimte voor de jeugd

Foto Den Amer - kleine zaalIn de nieuwe evenementenhal werden ook de jongeren niet vergeten. Zij hadden immers erg lang moeten wachten op een fuifzaal in het centrum van Diest. Tot de komst van 'den Amer' was het haast niet mogelijk om in Diest een grote fuif, concert of grootschalige cultuurmanifestatie te organiseren. Sinds 2 december 2012 beschikt de Diestse jeugd dus eindelijk over die langverwachte fuifzaal.

 

Kortom de bouw van de evenementenhal creëerde heel wat mogelijkheden voor de Diestse bevolking. Niet alleen voor de cultuurliefhebbers maar ook voor de jeugd, de lokale verenigingen,… iedereen kan genieten van de nieuwe faciliteiten

 

Keuze van de naam

De Diestenaar kon mee bepalen hoe de evenementenhal van Diest zou gaan heten. Op een aantal openbare plaatsen en tijdens alle belangrijke evenementen stond een grote ideeënbus opgesteld. Dat leverde liefst 826 suggesties op.

 

Den Amer

Foto optreden The Scabs'Amer' is een synoniem voor aanlegplaats en een verwijzing naar de aanlegplaats voor de grotere schepen op de Demer. Maar het is tevens een leuke kapstok naar de artiesten en creatievelingen die we de volgende jaren mogen ontvangen. Ook de bezoekers kunnen aanmeren in Den Amer.