LETS - lokale ruilhandel

Ons helpt ons

Lang geleden was er een stad waar de mensen al hun goederen en diensten ruilden. In de wijk hielpen ze elkaar met poetsen, wassen, boodschappen doen, ondersteunende babbels en het geven van advies. Mensen werken dus al vele eeuwen samen in de eigen buurt. Natuurlijk doen velen dat ook nu nog. Al kan dit gegeven best een steuntje gebruiken. Want is het niet leuk om hulp te krijgen bij het poetsen van de ramen als je hoogtevrees hebt? Of, als de band van je fiets kapot is, iemand je dan leert hoe je die zelf kan herstellen?

 

Wat is LETS?

LETS is een Engels woord en staat voor 'Local Exchange Trading System'. Vrij vertaald naar het Nederlands wordt dat 'systeem voor lokale ruilhandel'. Via LETS ruilen mensen allerlei diensten en spullen met elkaar. Ze vragen daar geen geld voor want LETS werkt met punten. In Diest noemen we die 'TALENTJES'. Als ik iets voor jou doe, doe jij iets voor een ander. Nog iemand anders doet dan iets voor mij. Jij bent dus niet verplicht om iets terug te doen voor de persoon die iets voor jou deed. Je ruilt altijd binnen een groep mensen, bijvoorbeeld alle letsers van Diest.

 

Allemaal mensen

Er zijn zeer veel vaardigheden, competenties en kennis aanwezig in onze stad. Ongeacht opleiding, culturele achtergrond, leeftijd of nationaliteit doet iedereen iets heel graag, of is goed in iets bepaalds. Met die sterkte eigenschappen kan je ook anderen helpen.

 

Doe mee!

Wij dromen van een groep toffe mensen die op een eigentijdse manier onderling goederen en diensten ruilen. Dit zorgt voor kostenbesparingen en hergebruik, maar vooral ook voor sociale contacten. Bij dit alles ligt de focus altijd op ieders talenten en niet op zijn of haar nationaliteit of economische situatie.

 

Ook voor jou?

LETS Diest! is er voor iedereen. Onze doelstelling is om een mix van mensen te betrekken in onze groep. Zowel oud als jong, mensen met en zonder diploma, handige mannen, creatieve vrouwen, arm en rijk, mensen mét en zonder een beperking. Eén ding is zeker; iedereen heeft talenten waar ook anderen veel aan kunnen hebben.

 

Wat zijn jouw talenten?

Deelnemers aan LETS Diest klussen, koken, naaien, ruilen en babysitten voor en met elkaar. Ze stellen brieven op, doen boodschappen met de auto, lezen eindwerken na, hangen kroonluchters op, helpen bij feestjes, ruimen zolders op, begeleiden huiswerk, laten de hond uit en geven elkaars planten water. Iedereen kan dus perfect meedoen!

 

Wat kan je nog meer 'letsen'?

Huisoppas spelen, schoonmaken, grote kuis doen, strijken, verhuizen, behangen, muziekles geven, herstellen, typewerk doen, massage geven, tuin en planten verzorgen bij afwezigheid, samen op reis gaan, iemands haar verzorgen, fietsen lenen, reisinformatie uitwisselen ...

 

Geen geld maar TALENTJES

Geld komt er dus niet aan te pas. We wisselen punten, TALENTJES, uit. Gever en ontvanger beslissen samen hoeveel een bepaalde dienst waard is.

 

Waarom is LETS zo'n succes?

LETS is leuk, creatief en sociaal. Je leert nieuwe mensen in de buurt kennen en pikt leuke, vaak verrijkende en inventieve ideeën op.

 

Zin om mee te LETSEN?

Overweeg je om lid te worden van LETS Diest? Neem dan zeker contact op met de dienst Diversiteit.

 

Vind ons leuk op facebook!

Klik hier voor de facebookpagina van LETS Diest.

 

Dankuwel

Dit inititief kwam er dankzij de steun van de provincie Vlaams-Brabant en het federaal impulsfonds migrantenbeleid

 

 

Contact

Externe links