Kristien Nys

Ter promotie van het project 'De Bezetting' van D'Oranje Giraffen schreef stadsdichter Kristien Nys volgend gedicht:

 

zomer in Diest

 

Kunstenaars bezetten kant en wal

Een vos krult zich tot basketbal

Gorilla's beramen plannen

Terwijl giraffen het Hoofdkwartier bemannen
Bakken vol energie stralen kleuren

Er is hier weer vanalles aan het gebeuren.

 

 

 

Schrijven is voor mij als ademen

Op donderdag 25 januari 2018 werd Kristien Nys in de Openbare Bibliotheek voorgesteld als nieuwe stadsdichter van Diest.

Zij volgt daarmee Thomas Goyvaerts op. Kristien is de zesde stadsdichter op rij.

Tien personen dienden een volledig dossier in, waaruit een deskundige jury Kristien aanstelde voor een periode van twee jaar.

Zij gaat het engagement aan om ieder jaar 4 gedichten en/of verhalen te schrijven.

 

In het bijzijn van schepen van cultuur Jos Uyttebroek, voorzitter van de cultuurraad Herman Degelin en haar voorgangers trad Kristien voor het eerst in de spotlights met haar gedicht over Diest en deelde ze haar toekomstvisie over poëzie met het aanwezige publiek.

Net zoals Thomas, wil Kristien ook haar eigen accenten leggen en heeft ze hiervoor al veelbelovende ideeën!Hier vind je haar eerste stadsgedicht.

 

Kristien Nys

Kristien Nys"Ik durf mezelf geen échte dichter te noemen. Niet zoals Thomas of zijn voorgangers. Niet zo poëtisch. Maar ik speel graag met woorden. En schrijven is voor mij als ademen. Het gaat bijna vanzelf. Toen ik zag dat er een nieuwe stadsdichter werd gezocht, voelde ik me uitgedaagd. "Ik probeer het eens", dacht ik. En ik heb een gedicht gemaakt. Met woordgrapjes en veel verwijzingen naar onze stad, die waarschijnlijk weinig betekenen voor iemand die Diest niet kent. Maar iedereen die het las, is enthousiast. Zo ook de jury, zo bleek. Ik ben vereerd maar vind het bijzonder spannend. Ik zal uit mijn pijp mogen komen, want nu ben ik het dus wel: een dichter. Het zal misschien wat anders zijn dan de vorigen, maar hopelijk vinden de Diestenaars het ook goed."

 

Kristien Nys (1980, Diest) is een geboren en getogen Diestenaar.

Een achttal jaar geleden begon ze de blog Mademoiselle Fresita.

Ze schreef toen over haar leven in Brussel waar ze destijds woonde met haar partner, Johan.

Inmiddels zijn ze met hun twee dochters, Jackie en Lucille, weer naar Diest verhuisd, en is Mademoiselle Fresita een goed gelezen mamablog.

Hier deelt ze recepten en tips voor uitstapjes en boeken. Af en toe lucht ze haar hart over het moederschap.

In 2017 won ze hiervoor zelfs een "Mom Blog Award"!

Deze creatieve duizendpoot werkt sinds 2006 voor het archief van het VTM-nieuws en daarnaast is ze ook actief als vrijwilliger bij enkele lokale verenigingen.