Energie besparen

Energiebesparende investeringen doen aan je woning zoals je dak isoleren of hoogrendementsglas laten plaatsen, kunnen ervoor zorgen dat je energiefactuur daalt. Het woonloket informeert je graag over wat er allemaal mogelijk is aan energiebesparende werken in je woning en waarvoor er premies bestaan. Je kan ook met kleinere en minder ingrijpende handelingen, je energieverbruik doen dalen. Het woonloket geeft graag tips om hiervoor te zorgen.

 

Maak hier een afspraak bij het woonloket voor advies inzake energie besparen.

 

Als je de indruk hebt dat je veel moet betalen voor elektriciteit en/of aardgas, met behulp van de V-test kunnen de woonconsulenten voor jou een persoonlijke vergelijking maken als je een recente eindafrekening meebrengt. De woonconsulenten kunnen je helpen als je wenst over te schakelen naar een andere leverancier. De V-test maakt een objectieve vergelijking van alle elektriciteits- en aardgasproducten van energieleveranciers in Vlaanderen. De test wordt maandelijks aangepast met de meest actuele prijzen. De resultaten tonen wat je volgend jaar ongeveer zal moeten betalen indien je nu een contract afsluit met een bepaalde leverancier.

 

Je kan ook een energiescan aanvragen via het woonloket. Tijdens een huisbezoek bekijken de energiesnoeiers dan de energiesituatie en of er mogelijkheden zijn om energie te besparen. Daarnaast geven ze een heleboel besparingstips en voeren ze een aantal energiebesparende maatregelen uit. Voor bepaalde doelgroepen is zo een energiescan gratis.

 

Als je structurele energiebesparende maatregelen zou willen treffen, kan je bij het woonloket zowel terecht voor informatie over de regelgeving als informatie over de premies en de Vlaamse energielening. Via de Vlaamse energielening kan je tot 15.000 euro lenen met een terugbetalingsperiode van maximum 8 jaar (of 10 jaar voor de doelgroep) en tegen een intrestvoet van 2%, 1% of 0% (let op: geld lenen kost ook geld!)

 

Bij het steunpunt duurzaam bouwen van de provincie Vlaams-Brabant kan je terecht voor duurzaam (ver)bouwadvies.