(Ver)kopen

Een woning verkopen is niet op alle vlakken zo evident als het lijkt. Zaken waar je onder meer over moet nadenken zijn: Wil je de woning openbaar of onderhands verkopen? Welke documenten en attesten zijn vereist bij verkoop? Welke kosten ga je moeten maken om het goed van de hand te doen? Hoe breng je de woning onder de aandacht van potentiële kopers?

 

Het woonloket informeert je graag over waar je rekening mee moet houden als je een woning wil verkopen en wat je rechten en plichten zijn als verkoper. Bij de aankoop van een woning komt ook veel kijken. Het is dan ook belangrijk dat je op voorhand voldoende informatie inwint. 

 

Een woonkrediet biedt de mogelijkheid om de kosten van de aankoop, bouw of verbouwing van een woning, te spreiden in de tijd. Voor een woonkrediet kan je langsgaan bij een bank en eventueel ook bij een onafhankelijk adviseur, maar weet je dat de Vlaamse overheid ook bepaalde woonkredieten ondersteunt waarbij de rentevoet vaak een stuk onder die van de banken ligt? Deze sociale leningen worden aangeboden door het Vlaams Woningfonds en door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Er zijn ook leningen die genieten van een waarborg van de Vlaamse overheid. Als je na onderhandeling met de bank niet tot de allerlaagste bodemrentevoet komt, kan je dankzij deze leningen toch een voordelig woonkrediet krijgen. De Vlaamse overheid erkent meerdere kredietmaatschappijen die deze leningen kunnen aanbieden. Bij de provincie Vlaams-Brabant kan je onder bepaalde voorwaarden een bijkomende lening voor renovatiewerken krijgen.

 

Na de ondertekening van de notariële akte ben je officieel eigenaar van de woning en zal je daar jaarlijks onroerende voorheffing voor moeten betalen. Een woningverzekering afsluiten voor een nieuwe woning is ook aangewezen en de gratis verzekering gewaarborgd wonen, ken je die al?

 

Je kan hier een afspraak maken bij het woonloket voor meer informatie over wat belangrijk is om te weten als je de aankoop of de verkoop van een woning overweegt.