Kunst in Diest

Stad Diest zet graag in op kunst en in het bijzonder op kunst in de publieke ruimte.

Blind Spot

Blind Spot Diest

De stad Diest zet deze legislatuur in op kunst in de publieke ruimte, onder het motto: hedendaagse kunst in de binnenstad voor iedereen. Als eerste kunstwerk werd aan de oprijlaan van de citadel de indrukwekkende creatie ‘Blind Spot’ van Henk Delabie gerealiseerd. ‘Blind Spot’ werd pal tegenover de overblijfselen van de 19de- eeuwse bakstenen verdedigingsmuur geplaatst, die deel uitmaakte van de voormalige Leuvensepoort.

 

Met dit kunstwerk bouwt de stad betekenisvolle muren. De constructie is een samenstelling van 3 muren die tussen de wanden een ruimte insluiten. Deze tussenruimte is niet langer toegankelijk. We kunnen ze enkel nog ervaren door er rond te lopen.

 

In plaats van muren te bouwen om grond te claimen en te willen bezitten, bouwen we hier muren om de binnenin liggende flard grond te ontdoen van elke verdere menselijke activiteit. We schenken ze terug aan de natuur. Dit voorgoed loslaten is een engagement. Een omkering die je je kan voorstellen als een blinde vlek waarrond de wereld zich voortaan verder afspeelt.

 

Deze ‘Blind Spot’ doet ons nadenken over het ruimtelijk opdelen en het zich voortdurend willen toe-eigenen. Het niet langer ‘willen vasthouden aan’ spreekt zoveel meer tot de verbeelding. Net als het onbekende, het vreemde en het onbereikbare…

 

Tour Elentrik

Tour Elentrik

In de zomer van 2019 gingen verschillende lokale kunstenaars en organisaties binnen de tweede editie van het project 'Tour Elentrik' aan de slag om een 10-tal elektriciteitskasten op te fleuren in het centrum van Diest en deelgemeenten Webbekom en Kaggevinne. De kunstenaars gingen in gesprek met de bewoners om samen tot een ontwerp te komen. Hier kan je het volledige parcours raadplegen.

Met werk van vzw Arktos, TUZQ, Hajnalka Györe, Ak'Cent, vzw Martine Van Camp, Mia De Bondt, Kristof Buekers, Anniek Gielen en Angelique Baeyens i.s.m. Treepack, Fluvius en Proximus.

### Tag foto's en video's van kasten die jij tegenkomt in Diest op Facebook en Instagram met #tourelentrik!

--------------------------------------------------------------------------

The Ever Blossoming Garden (2017) van de Italiaanse kunstenaar Mario Airó ter hoogte van de Zichemse poort een permanent aandenken aan de vermoorde Annick Van Uytsel. Via een participatief traject o.l.v. De Nieuwe Opdrachtgevers gingen de ouders van Annick samen met acht vrijwilligers op zoek naar een kunstwerk dat niet enkel over een persoon en het verleden ging, maar ook over de toekomst van onze samenleving. De ontmoeting tussen mensen en meer ruimte voor reflectie vormen de basis van wat het kunstwerk vandaag uitstraalt. Deze fontein-sculptuur met bloemen die het ganse jaar bloeien, is een nieuw magisch lichtpunt en een plaats om te verpozen in Diest.

The Ever Blossoming Garden

--------------------------------------------------------------------------

 

Contact

Cultuur
Nijverheidslaan 24-26
3290 Diest
België
013 46 06 43
08:30 - 12:30
13:30 - 16:00
08:30 - 12:30
13:30 - 16:00
Gesloten
Gesloten
Gesloten
08:30 - 12:30
13:30 - 19:00
08:30 - 12:30