Dierenwelzijn, zwerfkatten en everzwijnen

Verwaarlozing van dieren

Problemen met dierenwelzijn in Vlaanderen kan je melden via het online meldingsformulier voor verwaarloosde of mishandelde dieren. Dit kan alleen als jij de eigenaar van het dier kent.

Ken je de eigenaar niet of is de situatie heel dringend of gevaarlijk? Neem dan contact op met de politie (013 35 87 76 of in dringende gevallen 101) of meld het aan onze diensten via het meldpunt van de stad Diest. Je duidt dan bij leefomgeving dierenwelzijn aan.

Wat kan je melden?

 • Dierenmishandeling in woningen, kwekerijen, dierentuinen, asielen, weides, pensions, kermissen, ...
 • Dierenverwaarlozing 
 • Problemen met de verkoop van dieren.
 • Katten en honden die door particulieren te koop worden aangeboden op sociale media (bijv. Facebook) of zoekertjes-websites (bijv. Kapaza).

Probeer het formulier zo nauwkeurig mogelijk in te vullen. Dit is belangrijk om het dier snel te kunnen vinden. Anonieme meldingen kunnen niet behandeld worden, maar discretie wordt verzekerd.

Zwerfkatten

Sinds 2012 werken we samen met de vrijwilligers van Noodopvang Demerkat om het zwerfkattenprobleem op een diervriendelijke manier aan te pakken.
 
Wilde zwerfkatten worden gevangen, onderzocht, onvruchtbaar gemaakt en behandeld tegen vlooien en wormen. Ze krijgen bovendien een oorknip. Vervolgens worden ze terug uitgezet op de plaats van vangst.
 
Voor zwerfkittens heeft Noodopvang Demerkat een eigen opvang waar de dieren verzorgd en gesocialiseerd worden tot ze klaar zijn voor adoptie door hun definitieve baasjes.

Wat kan jij doen?

 • Meld een zwerfkat zonder oorknip of een nest kittens via zwerfkattendiest@gmail.com, via het nummer 0491 88 87 53 of via het online formulier.
  Opgelet: Wees extra waakzaam met een nestje jonge kittens. Neem de kittens niet zomaar weg want de moederkat is hoogstwaarschijnlijk nog in de buurt. Kittens tot een leeftijd van 6 à 7 weken kunnen nog goed gesocialiseerd worden. Daarom is het erg belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden.
   
 • Wil je graag een achtergelaten katje adopteren? Of wil je de activiteiten van het zwerfkattenproject van naderbij volgen? Neem dan een kijkje op:

Steriliseren of castreren?

Het is sinds 1 april 2018 verplicht om nieuwgeboren katjes te laten steriliseren of castreren voor ze vijf maanden oud zijn. Sterilisatie bij kattinnen vermindert de kans op baarmoederaandoeningen en melkkliertumoren. Castratie doet bij katers in vele gevallen sproeigedrag verdwijnen. Een inbreuk tegen deze verplichting kan tot € 416 boete opleveren. 

Kittens kunnen al vanaf 8 weken gecastreerd worden (als ze meer dan 1 kg wegen). Dit is even veilig als castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Het is niet nodig om een kat eerst een nestje te laten krijgen of eerst krols te laten worden. Integendeel, het risico op gezondheidsproblemen neemt daardoor toe. Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met vele voordelen voor de kat zelf en voor de omgeving. Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij een kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot.

Wie katten wil kweken, moet voortaan een erkenning aanvragen.

Honden

 • Laat puppy's minimaal acht weken bij de moeder. 
 • Zorg voor een chip en registratie van het dier voor de hond 8 weken oud is.

Overweeg je de aanschaf van een hond? Bedenk dan dat er vele honden in asielen zitten die hopen op een nieuw baasje. Neem een kijkje op Adopteer een dier of neem rechtstreeks contact op met een asiel in je buurt.

Loslopende honden

In feite moet je je hond op het openbaar domein steeds aan de lijn houden. Als je ernstige overlast ondervindt van loslopende honden, of je treft ergens een achtergelaten hond aan, dan kan je dat rechtstreeks melden aan de politie.

Paarden: welzijn, gezondheid en verzorging

Een paard, pony of ezel gezond en tevreden houden, is absoluut niet vanzelfsprekend. Als houder van zo’n prachtig dier stel je jezelf best optimaal op de hoogte om met de hulp van je dierenarts, hoefsmid,... een maximaal welzijn voor je dier na te streven.

Op Paardenpunt Vlaanderen kom je meer te weten over besmettelijke ziekten, hoefverzorging, vaccinatie, ontworming, EHBO, giftige planten, voeding, huisvesting,..

Everzwijnen

De everzwijnenpopulatie in Vlaanderen groeit jaar na jaar. Dat is goed nieuws voor wie van de wilde natuur houdt en hét bewijs dat onze bossen in goede gezondheid verkeren. Maar af en toe zoeken de dieren ook de bewoonde wereld op en veroorzaken er zwijnerijen: tuinen omwoelen, gewassen aanvreten, onverwacht straten oversteken,… In sommige gevallen heb je dan recht op een schadevergoeding.

Recht op een schadevergoeding?

Hiervoor kan je niet terecht bij de Stad Diest, maar wel bij Agentschap Natuur en Bos.
Meer info over de voorwaarden en de omvang van de vergoeding vind je op de website van Agentschap Natuur en Bos.

Wildbeleid

We proberen een overzicht te krijgen van de plaatsen waar everzwijnen zich ophouden en waar schade of overlast veroorzaakt wordt. Dit melden is dus van grote waarde.
Meld de locatie van everzwijnen via het meldpunt van de stad Diest: www.diest.be/meldingen.
Wij bundelen alle meldingen en geven deze door aan Regionaal Everzwijnenbeheer Ondersteuning (REBO) die de aanpak rond everzwijnen coördineert.

Contactgegevens REBO: Everzwijn@Vlaanderen.be of 02/553 12 69
 

Contact

Milieu en groen
Grote Markt 1
3290 Diest
België
013 31 21 21
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
16:00 - 19:00
Enkel op afspraak