Parkeren in Diest

Maatregelen Covid-19 

Vanaf maandag 11 mei worden er maatregelen genomen om de winkels op een meer veilige en gestructureerde manier te laten opstarten. 

Parkeerverbod kernwinkelgebied 

Een tijdelijk parkeerverbod is van toepassing op enkele straten in het kernwinkelgebied. Op die manier willen we afstand tussen de (eventueel) wachtende mensen voor een winkel en de mensen die passeren groter maken. Het parkeerverbod (ma-za; 10u-18u) betreft: 

  • Hasseltsestraat (vanaf Kautershoek) - parking AZ Diest blijft wel open 

  • Botermarkt 

  • Koning Albertstraat tot aan de KBC 

Het is wel toegelaten om even stil te staan om een geplaatste bestelling bij een winkel of horeca af te halen. Eveneens worden er op verschillende locaties in deze zone een aantal extra zebrapaden met gele belijning aangelegd, om het oversteken van en naar de brede stoep veiliger te organiseren

Heropstart betalend parkeren 

Om de parkeerstroom beter te geleiden, wordt in navolging van bovenstaande beslissing, het betalend parkeren na 8 weken opnieuw opgestart.

Het betalend parkeren werd stopgezet als comfortmaatregel voor de thuiswerkers en zorgverstrekkers en als veiligheidsmaatregel voor de parkeerwachters zelf.

Aangezien we nu in een fase van heropstart zijn beland, worden de parkeermeters en parkeerapp’s vanaf maandag 11 mei opnieuw geactiveerd.

Parking

Rondom het stadscentrum vind je een aantal ruime randparkings.

Gratis randparkings zijn:

  • De parking Halve Maan, Omer Vanaudenhovelaan (10 minuten wandelen tot centrum),
  • De parking Kluisberg, Boudewijnvest (5 minuten wandelen tot centrum)
  • De parkeerterreinen van de Citadel, Leuvensestraat/Citadel (3 minuten wandelen tot centrum)

Parking Veemarkt en Verversgracht zijn betalend.
Je betaalt er maximum 3,00 euro voor maximum 4 uur. 

In het centrum geldt betaald en beperkt parkeren. Vanaf 15 september 2019 kan je een half uur gratis parkeren in de betaalzones.

Blauwe zone

In de blauwe zone kan je gratis parkeren mits het voorleggen van een geldige Europese blauwe schijf. Je kan maximum 2 uur parkeren van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 19 uur.

Info over bewoners- of werknemersparkeerkaarten kan je verkrijgen bij Streeteo.

Circulatieplan

De stad Diest heeft ervoor gekozen om haar binnenstad verkeersluw te maken. Een win-win voor iedereen want zo is het centrum veiliger en beter leefbaar. Het centrum blijft ook goed bereikbaar. Vier lussen begeleiden het bestemmingsverkeer veilig door de stad. Om makkelijk in en uit de stad te rijden, volg je best de 4 circulatielussen:

  • Hasseltsestraat - Leuvensestraat

  • Demerstraat - Valleilaan

  • Sint-Jansstraat - Pesthuizenstraat

  • Michel-Theysstraat - Koning Albertstraat

Dit plan is steeds onderhevig aan de gewijzigde verkeerssituatie. Gelieve dan de signalisatie en omleiding te volgen. 

Gehandicaptenkaart

Als je over een parkeerkaart voor personen met een handicap beschikt, mag je onbeperkt en gratis parkeren in Diest. De kaart moet wel zichtbaar achter de voorruit geplaatst worden.

Parkeerkaart voor zorgverleners

Dokters, verpleegkundigen en kinesisten kunnen in Diest een parkeerkaart voor zorgverleners aan huis aanschaffen. Neem hiervoor contact op met Streeteo. 

Vragen of klachten?

Het privé-bedrijf Streeteo verzorgt onze parkeercontrole. Zij geven jou graag meer informatie over het parkeerbeleid en geven antwoorden op jouw vragen. Vind je dat je onterecht een retributiebon kreeg? Neem bij twijfel contact op met Streeteo. Zij bekijken, samen met jou, het totaalplaatje en maken een beoordeling.

Vragen of klachten kan je terecht bij Streeteo.

pdf bestandFolder Parkeren in Diest - Streeteo (6.15 MB)

Contact

Onthaal Stadhuis
Grote Markt 1
3290 Diest
België
09:00 - 12:30
13:30 - 16:00
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
09:00 - 12:00
Gesloten
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
16:00 - 19:00
Warning 12 juni gesloten