Terugkeer uit oranje of rode zone

Ging je op reis? Vul dan het formulier in.

Sinds 1 augustus 2020 zijn alle reizigers die van het buitenland terugkwamen verplicht om het Public Health Passenger Locator Form in te vullen.
Dit doen ze binnen de 48 uur voor aankomst in België via deze link

Hoe weet je welke kleurcode jouw verblijfplaats had?

Kijk dit na via deze link
Bij twijfel, neem contact op met jouw huisarts.

Info zones

De lijst met Europese lidstaten en/of landen die tot de Schengenzone behoren wordt nu ingedeeld in rode, oranje en groene zones.
Deze zones worden regelmatig bijgewerkt en gepubliceerd op de website van Buitenlandse Zaken.

Rode zones zijn gemeenten, districten, steden, regio’s of landen die door het land in kwestie opnieuw in lockdown worden gebracht of waar Belgische toeristen een zeer hoog risico lopen op besmetting.
Oranje zones zijn gemeenten, districten, steden, regio’s of landen waarvoor een gematigd hoog risico op besmetting is vastgesteld.
Groene zones zijn gemeenten, districten, steden, regio’s of landen waar er geen of een laag gezondheidsrisico is vastgesteld.

Kom je terug uit een groene zone?

Dan moet je helemaal niets extra ondernemen.

Kom je terug uit een oranje zone?

Dan bel je je huisarts en volg je de aanwijzingen op. Blijf alert voor ziektesymptomen.

Kom je terug uit een rode zone?

Dan ben je verplicht om meteen in zelf-quarantaine te gaan en je huisarts onmiddellijk te contacteren om je te laten testen. Houd de code die je via jouw PHPL-formulier kreeg bij, deze zorgt ervoor dat je jouw COVID-19 test terugbetaald krijgt.

Uitzonderingen

Wat gebeurt er als ik getest word na mijn terugkeer?

Als je in België aankomt en je wordt erkend als een risicoprofiel (terugkomend uit een rode zone), ontvang je een SMS met de vraag om jezelf te isoleren en contact op te nemen met een arts. De arts zal je vertellen waar je een test moet uitvoeren. U ontvangt automatisch een tweede SMS met een ticket waarmee u deze test kunt uitvoeren. Deze isolatie en test zijn verplicht als u van een rode zone komt. Als de test positief is zal de regionale gezondheidsdienst contact met u opnemen en zal er een contactonderzoek worden opgestart.

Test je negatief?

Indien u negatief test op het covid-19 virus, blijf je thuis in quarantaine. Ten vroegste vijf dagen na de eerste test, en negen dagen na uw terugkeer, volgt een tweede test. Is deze test ook negatief, dan hoef je niet langer in quarantaine te blijven. Is de test positief, volg dan de instructies van uw huisarts en blijf in zelfisolatie.

Test je positief?

Indien je positief test op het covid-19 virus bij de eerste test, blijf dan minstens 7 dagen in zelfisolatie en volg de instructies van uw huisarts die uw gezondheid verder zal opvolgen. De contactopvolgers zullen u contacteren om al uw nauwe contacten in kaart te brengen en verder op te volgen.

Integrale veiligheid
Grote Markt 1