Terugkeer uit oranje of rode zone

Ging je op reis? Vul dan het formulier in.

Sinds 1 augustus 2020 zijn alle reizigers die van het buitenland terugkwamen verplicht om het Public Health Passenger Locator Form in te vullen.
Dit doen ze binnen de 48 uur voor aankomst in België via deze link

Hoe weet je welke kleurcode jouw verblijfplaats had?

Kijk dit na via deze link
Bij twijfel, neem contact op met jouw huisarts.

Info zones

De lijst met Europese lidstaten en/of landen die tot de Schengenzone behoren wordt nu ingedeeld in rode, oranje en groene zones.
Deze zones worden regelmatig bijgewerkt en gepubliceerd op de website van Buitenlandse Zaken.

Rode zones zijn gemeenten, districten, steden, regio’s of landen die door het land in kwestie opnieuw in lockdown worden gebracht of waar Belgische toeristen een zeer hoog risico lopen op besmetting.
Oranje zones zijn gemeenten, districten, steden, regio’s of landen waarvoor een gematigd hoog risico op besmetting is vastgesteld.
Groene zones zijn gemeenten, districten, steden, regio’s of landen waar er geen of een laag gezondheidsrisico is vastgesteld.

Kom je terug uit een groene zone?

Dan moet je helemaal niets extra ondernemen.

Kom je terug uit een oranje zone?

Dan bel je je huisarts en volg je de aanwijzingen op. Blijf alert voor ziektesymptomen.

Kom je terug uit een rode zone?

Dan ben je verplicht om meteen in zelf-quarantaine te gaan en je huisarts onmiddellijk te contacteren om je te laten testen. Houd de QR-code die je via jouw PHPL-formulier kreeg bij, deze zorgt ervoor dat je jouw COVID-19 test terugbetaald krijgt.

Uitzonderingen

Wat gebeurt er als ik getest word na mijn terugkeer?

Je ontvangt een code waarmee u zich kan laten testen. Met deze code kan je de test laten terugbetalen. Blijf in afwachting van jouw afspraak voor je test en resultaat in quarantaine.

Test je negatief?
Blijf dan toch thuis in quarantaine tot na de tweede test. Deze doen ze ten vroegste 5 dagen na de eerste test en ten laatste 9 dagen na terugkeer. Is deze test ook negatief, dan moet je niet meer in quarantaine blijven.

Test je positief?
Volg dan de instructies van uw huisarts en blijf dan minstens 7 dagen in zelfisolatie. De contactopvolgers nemen contact met je op en brengen je nauwe contacten in kaart.