Mondmaskers bedeling

Mondmaskers stad Diest

We willen het beste en veiligste voor iedereen in Diest, daarom zijn we als stad op zoek gegaan naar een betrouwbare partner die ons zo snel mogelijk kwalitatief goede mondmaskers kan leveren. Ondertussen hebben alle Diestenaars ouder dan 12 jaar een mondmasker ontvangen. 

Mondmaskers federale overheid 

Sinds maandag 15 juni startte de verdeling van de stoffen mondmaskers die de federale overheid ter beschikking stelt aan de inwoners. Deze maskers maken deel uit van de versoepeling van de maatregelen. Je kan ze afhalen bij je apotheek.

Doelgroep

  • 1 persoon komt de maskers halen voor het hele gezin. Zo beperk je het aantal verplaatsingen en vermijd je wachtrijen bij de apotheek.
  • Als je niet in staat bent om ze zelf te halen kan de mantelzorger, thuisverpleegkundige, huisarts, dienst voor gezinszorg of een andere zorgverlener aan huis dit doen. Je hulpverlener kan dan tegelijk zijn eigen maskers afhalen voor zijn eigen gezin.

Procedure

Het gezinshoofd kan sinds vrijdag 26 juni de mondmaskers afhalen bij de apotheek. 

Nodig

De aflevering van de maskers wordt geregistreerd op naam van het gezinslid (‘gezinshoofd’) dat de maskers afhaalt voor het hele gezin. Het is belangrijk dat je de juiste kaarten of documenten meeneemt.

  • Je huisapotheker zal je eID vragen en een attest gezinssamenstelling (beschikbaar via het e-loket van je gemeente) of de eID van de gezinsleden.
  • Geen eID ? Een Kids-ID of ISI+-kaart kan ook.
  • Een Rijksregisternummer (INSZ) of BIS-nummer voor niet-Belgen is nodig voor de registratie.
  • Als je geen van voorgaande hebt, kan de huisapotheker ook afgaan op zijn kennis van de gezinssamenstelling en zijn patiëntendossiers.
  • Geen eID of bovenvermelde documenten vereist voor uitzonderlijke gevallen (daklozen, vluchtelingen), de apotheker mag één mondmasker aan de persoon meegegeven.

Uitzonderingen

  • Mensen die een dringende zorgafspraak hebben in het ziekenhuis of bij een andere zorgverlener, en
  • Mensen met een chronische ziekte en/of die behoren tot de risicogroep (longaandoeningen, verlaagd immuunsysteem, hartaandoeningen, diabetes, zeldzame ziekten, …) kunnen bij het afhalen van medicatie hun mondmaskers vroeger ontvangen. De (huis)apotheker kent zijn publiek.
  • Mensen die een voorschrift van hun behandelende arts hebben voor een stoffen masker kunnen altijd terecht in de apotheek.

Contact

Onthaal Stadhuis
Grote Markt 1
3290 Diest
België
09:00 - 12:30
09:00 - 12:00
Gesloten
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
16:00 - 19:00
09:00 - 12:30
13:30 - 16:00
09:00 - 12:30

Gebruiksaanwijzing mondmasker