De elektronische vreemdelingenkaart wordt zowel aan EU-burgers als aan burgers van een niet-EU land uitgereikt. De elektronische vreemdelingenkaart is geen identiteitskaart. Zij bevestigen enkel dat de vreemdeling in orde is met onze wetgeving betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van de vreemdeling.
Zowel EU-ers als niet-EU-ers moeten steeds in het bezit zijn van hun identiteitskaart of van hun paspoort van hun land van oorsprong.
Burgers van derde landen:
- A kaart: bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister – tijdelijk verblijf
- B kaart: bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister
- K kaart: identiteitskaart voor vreemdelingen
- L kaart: EG-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetene
- M kaart: identiteitskaart voor burgers van het Verenigd Koninkrijk
Burgers van de Europese Unie en hun familieleden:
- EU kaart: verklaring van inschrijving
- EU+ kaart: document ter staving van duurzaam verblijf
- F kaart: verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie
- F+ kaart: duurzame verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie
Procedure
Je vraagt de elektronische vreemdelingenkaart persoonlijk aan na afspraak bij de dienst Vreemdelingenzaken.
Bij de aanvraag van een elektronische vreemdelingenkaart worden zowel de foto als de vingerafdrukken als de handtekening ingescand.
Na 2 tot 3 weken krijg je de pin- en pukcode via de post toegestuurd. Hiermee kan je dan na afspraak de vreemdelingenkaart persoonlijk afhalen.
Wat heb je nodig?
Bij aanvraag
- pasfoto die voldoet aan de voorwaarden (max 6 maanden oud)
- paspoort of identiteitskaart van land van afkomst
Bij ophaling
- pin- en pukcode
- eventueel de oude vreemdelingenkaart
Bedrag
- € 22 voor de EU, EU+, M, F en F+ kaarten. € 24 voor een duplicaat.
- € 23 voor de A, B, K, L kaarten. € 25 voor een duplicaat.
- € 120 voor de spoedprocedure (voorbeeld: maandag bestellen vóór 15 uur, dinsdag afhalen na 14 uur)
€ 156 voor de superspoedprocedure (voorbeeld: dag zelf in Brussel afhalen).