Het Hoofdkwartier

Het concept


 

Wie aan de zomer denkt, denkt ongetwijfeld ook aan de zomerbar! Vanaf 20 mei houden D'Oranje Giraffen opnieuw elke donderdag en zondag café, maar in een volledig nieuw concept. Dit jaar brengt de zomerbar iedereen naar het hart van de citadel: het paradeplein. De voormalige bar van de officieren wordt helemaal opnieuw ingericht en wordt dé plek om in goed gezelschap te genieten van lokale lekkernijen en uiteenlopende activiteiten.

Kom eens langs in HET HOOFDKWARTIER!


Openingsuren

 

Vanaf 20 mei tot en met 8 juli,
op zondag van 14 tot 24 uur en

 

op donderdag van 18 tot 01 uur.


 

De bar is uitzonderlijk gesloten op donderdag 14 juni (Dwars door het Hageland) en zondag 17 juni (Supermercado)

 

Naar goede gewoonte zal de bar volledig gerund worden door de vrijwilligers van D'Oranje Giraffen. Maar er wordt ook weer kwistig samengewerkt met andere Diestse verenigingen, initiatieven, instellingen en stadsdiensten. HET HOOFDKWARTIER wil inspireren, verbinden, ontspanning bieden en investeren in Diest en de citadel-site. Niet zomaar een bar dus, maar een plek voor ontmoeting en inspiratie waar iedereen een steentje kan bijdragen aan de ontwikkeling van onze stad (al is het door gewoon een lekker biertje te drinken )! De opbrengst van de bar wordt integraal geherinvesteerd in het Diestse verenigingsleven. Heb jij ook zin om mee te werken? Stuur dan zeker een mailtje naar vrijwilligers@d'oranjegiraffen.be.

Samenwerkingen

 

De zomerbar is een initiatief van D'Oranje Giraffen in een bruisende samenwerking met Stad Diest, CC Diest, jeugddienst, Piket, Puur uit den hof, Retro 46, Davidsfonds, Summerjam, Akabe, Agaver, Huize Sint-Vincentius vzw, De Profeten, Arktos, Gitannekesfoor, Twist vzw, Hoprebel, Breisterren, dienst diversiteit, dienst toerisme, vzw Martine Van Camp, Keep The Spirit Alive, J.J. Handshake, vzw Huize Sint-Vincentius, Akabe, Agaver en vele andere bereidwillige helpers. Zonder deze samenwerkingen was dit project niet mogelijk!

 

 

Gezelligheid, creativiteit, cultuur en samenzijn, dat is de essentie van HET HOOFDKWARTIER.

 

Dit heeft de bar sowieso te bieden:

 

Leesvoer

Heerlijke koffie
Lokale dranken

Zondagse knabbelcorner

Cafégames

Gezelschapsspelletjes
Kinderboeken & strips

Kubb
Kinderspeelruimte


ACTIVITEITEN


RONDjeCITADEL20180514_Para's.png

 

van 19.30 tot 20.30 uur (donderdag 25/5 en 21/6)

 

van 16 tot 17 uur (elke zondag)

Onze citadel is uniek: het is het enige bakstenen exemplaar in Vlaanderen. Het bolwerk werd gebouwd in het midden van de jaren 1800 en had tot 2011 verschillende militaire functies. Na het vertrek van de laatste militairen, het eerste bataljon parachutisten, kwam het complex leeg te staan. Vandaag zweeft de site tussen verleden en toekomst … op zoek naar een nieuwe bestemming.

 

Het is een spannende plek met veel hoekjes en kantjes, je kan ze in alle veiligheid ontdekken tijdens één van de vele gratis rondleidingen.

 

Oud-militairen die dienst gedaan hebben op de citadel leiden je met plezier rond op deze prachtige Diestse parel.

 

I.s.m. de dienst toerisme en Keep The Spirit Alive.

Gratis!
Inschrijven kan via
info@hoofdkwartierdiest.be, maar ook zonder inschrijving kan je aansluiten. Let wel op: vol is vol (max. 25 deelnemers)!


Rollebollebozen

 

Leuk, creatief en (ont)spannend kindervertier op zondag. En oh ja, op 27/5, 10/6 en 1/7 komen de voorleesoma's op bezoek van 14 tot 17 uur!

 

 

 

Meer info vind je op www.hoofdkwartierdiest.be. Deelnemen aan de workshops is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt! Snel inschrijven via info@hoofdkwartierdiest.be.

 

 

 

20/5    Guerillakunst
van 15 tot 17.30 uur

 

van 6 tot 9 jaar

 

Een dor plekje in de stad, dat best wat kleur kan gebruiken? Boem, een zaadbom erop! In bomen laten we verrassende kleigezichten verschijnen. Met mosgraffiti fleuren we kale plekjes op. De straat wordt ons artistiek terrein!
I.s.m. Artforum

 

 

 

27/5    Handletteren

 

van 15 tot 17 uur

 

van 7 tot 14 jaar
Handletteren is creatief, hip én razendpopulair! Stoer, romantisch, vrolijk of net heel erg strak: alles kan! Met de juiste tips tover jij zo een kunstwerk tevoorschijn. Wij zorgen voor papier, maar breng wel je eigen stiften mee.

 

I.s.m. Junglelines      

10/6
   Multicircus

 

doorlopend toegankelijk (zonder inschrijving) van 14 tot 18 uur

 

Jongleren, acrobatie, diabolokunstjes … De artiesten van Twist leren je de kneepjes van het vak!

 

I.s.m. Twist vzw

 

 

 

24/6    Striptekenen
van 8 tot 12 jaar
In iedereen schuilt een stripheld en dus ook in jou! Misschien ben jij wel Mega Nugget, de superheld die wel 11 chicken nuggets na mekaar kan oppeuzelen. Of Zzzap-girl, meesteres over de afstandsbediening. In deze inspirerende workshop ontdek je je verborgen, alledaagse superkrachten en leg je ze vast op papier. Nadien kun je je zelfverzonnen stripheld mee naar huis nemen.

 

I.s.m. Niet nu Laura

 

 

 

1/7      IJzersmeden
van 15 tot 16.30 uur
van 6 tot 12 jaar
Schuilt er een echte ijzersmid in jou? Test het uit! In het eerste deel ga je creatief aan de slag met stukjes metaal: je stelt zelf een compositie samen met gerecycleerde stukjes metaal. Die last Julz voor jou aan elkaar. Daarna maak je kennis met hamer en aambeeld en mag je zelf aan het werk, zodat je voeling krijgt met het ambacht. Je eigen kunstwerkje mag je natuurlijk mee naar huis nemen!

 

I.s.m. Julz Van Mechelen

 

 

 

8/7      Breien

 

Haken en breien zijn opnieuw hip! Maak je eigen toiletzakje, gsm-zakje of brillenetui! Of punik je liever een haarlint of een armbandje? De Breisterren helpen je op weg en jij doet de rest!
I.s.m. Breisterren

 

 QUOTES


van 20.30 tot 22 uur
gratis/zonder reservatie (tenzij anders vermeld)
Inspirerende woord-avonden: poëzie, literatuur, comedy, slam, boekvoorstellingen, … 

 

 

 

27/5    De Profeten spelen Frustration Island 
Frustration Island is een knotsgekke bewerking van de Griekse klassieker Odyssee, geschreven door Homerus en herschreven door Koen De Graeve van de Kakkewieten. Het verhaal vertelt de desastreuze terugreis van koning Odysseus die na de tienjarige Trojaanse Oorlog nog eens tien jaar van eiland naar eiland moet hoppen vooraleer hij zijn geliefde Penelope weer ziet.

 

            Reserveren via: www.deprofeten.be
            Prijs: 7 euro; 5 euro (-26 jaar, op vertoon van je ID)

 

 

 

3/6      Sien Volders – Roland Van Campenhout & John Joris

 

Sien Volders debuteerde eind 2017 met 'Noord', het verhaal van de jonge zilversmid Sarah, die in de jaren 80 voor een tijd naar het noorden trekt om met zichzelf in het reine te komen. Volders woont tegenwoordig in Gent, maar heeft – jawel - Diestse roots. In de intieme setting van het Hoofdkwartier, en onder begeleiding van topmuzikanten Roland Van Campenhout en John Joris, doet zij een boekje open over het schrijverschap.

 

 

 

10/6    Jee Kast btb Akim A.J. Willems btb MarniX
Woordkunstenaar Jee Kast, stand-up comedian op rust Akim A.J. Willems en recent tot quotes-boy gepromoveerde MarniX gooien alles in de - verbale - strijd.

 

 

 

24/6    SLAM! Geert Simonis (leraar, collagedichter en popkenner, in willekeurige volgorde), Gert Vanlerberghe (podiumdichter, schrijver en frontman van hersencellen) en JJ Handshake (punktroubadour, derderangsdichter en performer) slammen de sterren van de Diestse hemel.

 

 

 

1/7     Leen Sleen, Jan Ducheyne & Het Noodzakelijk Kwaad
Ex-platenbaas en oud-programmeur/directeur van poppodium Exit Leen Sleen wordt geflankeerd door Jan Ducheyne & Het Noodzakelijk Kwaad. Samen staan ze garant voor een avond op het scherp van de snee, vol panache, snedige muziek én buitelende, tuimelende, van het blad afdansende teksten.

 

 


 

 
 

Contact

  • Stad en OCMW Diest

    Grote Markt 1 - 3290 Diest