Feestjaar

Filips Willem, al 400 jaar te gast in Diest...


Op 1 april 1618 werd prins Filips Willem van Oranje in de Diestse Sint-Sulpitiuskerk begraven. Het stadsbestuur wil de 400ste verjaardag niet onopgemerkt laten voorbijgaan en organiseert daarom samen met de lokale verenigingen in 2018 een groot feestjaar! Maar wie was die prins Filips Willem? Waarom verbleef hij in de 17de eeuw in onze stad? En hoe werd Diest nu een Oranjestad? Kom het volledige verhaal ontdekken tijdens de tentoonstelling of op één van de vele activiteiten tijdens het feestjaar!

 

Feestweekend

 

Zaterdag 12 mei

Het feestweekend begint om 13 uur met een gratis monumentenloop met start en aankomst op de Grote Markt. Het wandel- en looptraject van 4 km voert je langs de belangrijkste monumenten uit de tijd van Filips Willem. Op verschillende locaties word je getrakteerd op proevertjes en aan de eindmeet ontvang je een klein aandenken van prins Filips Willem van Oranje en zijn vrouw Eleonora!

 

Vanaf 14 uur kan je op de Grote Markt en in de Koning Albertstraat terecht voor een fris Oranjebiertje, foodtrucks en animatie voor jong en oud! De prins bracht wat hof personeel mee naar Diest dat je maar al te graag in feeststemming brengt! Luister naar de muziek van de minnestrelen, kruip onder de hoepelrok van de hofdame voor de sappigste roddels en kijk je ogen uit bij de hofnarren! De kleinsten kunnen zich uitleven op hun luchtkasteel of zich laten opmaken als prins of prinses!


Vanaf 21 uur kan het feest op de Grote Markt dan echt van start gaan met verschillende optredens! Kontakt All Stars, Soufiane Eddyani en DJ Yolotanker maken sfeer tot in de vroege uurtjes!

 

De tentoonstelling Filips Willem. Prins van Oranje, heer van Diest (1554-1618) in de Lakenhalle nog niet gezien?

Geen nood: voor de gelegenheid is er een nocturne tot 22 uur!

 

Zondag 13 mei

 

De Begijnhoffeesten starten om 11 uur en tot 18 uur kan je op de streekproductenmarkt kennismaken met streekproducten. De straten worden gevuld met gezellige kraampjes, muziek en uiteraard… aangepaste straatanimatie die je terugbrengt naar Diest anno 1602!

 

Vanaf 14 uur is het ook op de Grote Markt en in de Koning Albertstraat feest! Straattheater, zondagshopping en foodtrucks maken van deze plaatsen dé locaties bij uitstek om te genieten van de optredens van de Diestse Concertband Ons Vermaak en Pop-up Al Coda, de Diestse Intergilden met hun traditionele dansen en een heus Oranjeconcert door Rémi Decker, Marc Malempré en Hans Jochems! De meest heldhaftige jonge ridders en prinsessen mogen ook zelf eens op doel schieten met de handboog bij de schietstand van de Diestse Intergilden!

 

Praktisch

Wanneer? Zaterdag 12 mei van 13 uur tot 1.00 uur en Zondag 13 mei van 11 uur tot 21 uur.

Inkom? Gratis toegankelijk voor iedereen.

 

 

Een overzicht van het programma vind je op www.filipswillem2018.be

 

Toegankelijkheid?

 

De stad Diest houdt voor Filips Willems Feestweekend zo goed als mogelijk rekening met de toegankelijkheid van het evenement voor personen met een beperking.

Zo zullen volgende zaken voorzien zijn:

  • Voorbehouden parkeerplaatsen: parkings op de Grote Markt richting Allerheiligenberg
  • Op zaterdag zal er een voorbehoudenzone zijn aan het hoofdpodium op de markt
  • We voorzien een infopunt op de grote markt aan de EHBO tent
  • Toegankelijk sanitair: toilet voor mensen met een beperking op de Grote Markt

Info over de toegankelijkheid van de locaties

Toegankelijk voor mensen met een beperking: Tentoonstelling Filips Willem in de Lakenhalle, de Sint-Sulpitiuskerk en het stadsmuseum De Hofstadt

Feestelijkheden op de Grote Markt en in de Koning Albertstraat

Beperkt toegankelijk voor mensen met een beperking: Begijnhoffeesten wegens straten met kasseien

Niet toegankelijk voor mensen met een beperking: monumentenloop

Assistentiehonden zijn welkom op het event

 

Heb jij nu al een vraag over de toegankelijkheid? Neem dan contact op met de dienst cultuur op het nummer 0492/34 07 55.

Ter plaatse staan onze medewerkers ter beschikking om een handje te helpen waar nodig aan het infopunt voor mensen met een beperking op de Grote Markt.

Verkeerssituatie

 

Zaterdag 12 mei

 

De Grote Markt wordt afgesloten voor alle verkeer van zaterdag 12 mei 10 uur tot en met maandag 14 mei 8 uur (na de opkuiswerken van de stadsdiensten).

Vanaf de rode brievenbus tot in de Koning Albertstraat, kruispunt met de Ossekopstraat, zal tussen 10 uur en 20 uur afgesloten zijn voor alle verkeer.

De Ossekopstraat verandert tijdelijk van rijrichting zodat het tweede deel van de Koning Albertstraat bereikbaar blijft.

 

Zondag 13 mei

 

Grote Markt blijft afgesloten.

Vanaf 12 uur wordt de Koning Albertstraat afgesloten, op dezelfde manier als zaterdag.

 

De parkings op de Grote Markt richting Allerheiligenberg worden zowel op zaterdag als op zondag voorbehouden voor mensen met een beperking.

 

Maandag 14 mei


Om 8 uur, na de opkuiswerken door de stadsdiensten, gaan de straten allemaal terug open voor verkeer.

 

 

 

 

 

 

Contact

Externe links