Kristien Nys wordt zesde stadsdichter van Diest

 

Schrijven is voor mij als ademen

Op donderdag 25 januari 2018 werd Kristien Nys in de Openbare Bibliotheek voorgesteld als nieuwe stadsdichter van Diest.

Zij volgt daarmee Thomas Goyvaerts op. Kristien is de zesde stadsdichter op rij.

Tien personen dienden een volledig dossier in, waaruit een deskundige jury Kristien aanstelde voor een periode van twee jaar.

Zij gaat het engagement aan om ieder jaar 4 gedichten en/of verhalen te schrijven.

 

In het bijzijn van schepen van cultuur Jos Uyttebroek, voorzitter van de cultuurraad Herman Degelin en haar voorgangers trad Kristien voor het eerst in de spotlights met haar gedicht over Diest en deelde ze haar toekomstvisie over poëzie met het aanwezige publiek.

Net zoals Thomas, wil Kristien ook haar eigen accenten leggen en heeft ze hiervoor al veelbelovende ideeën!Hier vind je haar eerste stadsgedicht.

 

Kristien Nys

Kristien Nys"Ik durf mezelf geen échte dichter te noemen. Niet zoals Thomas of zijn voorgangers. Niet zo poëtisch. Maar ik speel graag met woorden. En schrijven is voor mij als ademen. Het gaat bijna vanzelf. Toen ik zag dat er een nieuwe stadsdichter werd gezocht, voelde ik me uitgedaagd. "Ik probeer het eens", dacht ik. En ik heb een gedicht gemaakt. Met woordgrapjes en veel verwijzingen naar onze stad, die waarschijnlijk weinig betekenen voor iemand die Diest niet kent. Maar iedereen die het las, is enthousiast. Zo ook de jury, zo bleek. Ik ben vereerd maar vind het bijzonder spannend. Ik zal uit mijn pijp mogen komen, want nu ben ik het dus wel: een dichter. Het zal misschien wat anders zijn dan de vorigen, maar hopelijk vinden de Diestenaars het ook goed."

 

Kristien Nys (1980, Diest) is een geboren en getogen Diestenaar.

Een achttal jaar geleden begon ze de blog Mademoiselle Fresita.

Ze schreef toen over haar leven in Brussel waar ze destijds woonde met haar partner, Johan.

Inmiddels zijn ze met hun twee dochters, Jackie en Lucille, weer naar Diest verhuisd, en is Mademoiselle Fresita een goed gelezen mamablog.

Hier deelt ze recepten en tips voor uitstapjes en boeken. Af en toe lucht ze haar hart over het moederschap.

In 2017 won ze hiervoor zelfs een "Mom Blog Award"!

Deze creatieve duizendpoot werkt sinds 2006 voor het archief van het VTM-nieuws en daarnaast is ze ook actief als vrijwilliger bij enkele lokale verenigingen.

 

Onthoudingen

 

Tijdens de inhuldiging van Kristien Nys nam Diest ook afscheid van Thomas Goyvaerts als stadsdichter.

Dit gebeurde met de voorstelling van diens publicatie: 'Onthoudingen'.

Deze dichtbundel is vanaf 5 februari 2018 te koop bij de dienst Toerisme voor € 12.

 

Thomas Goyvaerts was stadsdichter vanaf 2016 en schonk ons op geheel eigen wijze gedichten over bijzondere gebeurtenissen en de actualiteit.

Samen met Thomas bracht de stad poëzie terug onder de aandacht via verschillende projecten zoals de stickers met eindejaarswensen die zowel eind 2016 als 2017 via de lokale handelaars verspreid werden of de serie #liefsvanthomas.

 

Deze vlotte wisselwerking tussen Thomas en de Diestse bevolking maakt dat Diest écht van deze dichter is gaan houden.

Op vele plaatsen en bij vele gelegenheden werd hij dan ook uitgenodigd om zijn werk voor te dragen.

Zo kregen talrijke Diestenaren de kans om Thomas te ontmoeten en kennis te maken met zijn charme.

Thomas begreep als geen ander dat het verhaal van een stad in de eerste plaats het verhaal is van de mensen die er wonen, liefhebben en ons ooit verlaten; mensen met al hun geluk, mensen met al hun verdriet. Op grootse wijze bracht Thomas bijna aan het eind van zijn ambtstermijn, ter nagedachtenis van Annick Van Uytsel, het gedicht wees vanzelf, bij de inhuldiging van het kunstwerk 'The Ever Blossoming Garden'.

 

"Beloof ons hier iets weer te vinden van wie later op ons wacht": deze woorden laten de hoop het winnen van de vertwijfeling en bewijzen het meesterschap van Thomas als dichter.

 

Thomas 5de stadsdichter

Meer info

Kristien Nys            www.mademoisellefresita.blogspot.be

 

Thomas Goyvaerts  www.thomasgoyvaerts.be

 

Schepen van cultuur
Jos Uyttebroek
013/353202
jos.uyttebroek@diest.be

 

Dienst Cultuur
013/460647
cultuurbeleid@diest.be

 

Contact