Roemenië Comité

Het 'Stedelijk Roemenië Comité Diest' werd opgericht in 1989. Met Kerstmis dat jaar brak in Timishoara, een provinciehoofdstad westelijk in Roemenië, een burgeropstand uit die leidde tot een revolutie en uiteindelijk tot de val van dictator Ceaucescu.


Onmiddellijk kwam in het westen een golf van solidariteit op gang. Talloze Roemeense dorpjes werden ter adoptie verdeeld onder Duitse, Oostenrijkse, Nederlandse, Franse en Belgische steden en gemeenten.

 

Onder het toezicht van het Belgisch coördinatiecentrum "Adoptiedorpen Roemenië " kreeg de stad Diest het dorpje Apold toegewezen. Apold is een dorpje centraal in Roemenië gelegen, in de provincie Transylvanië, aan de uitlopers van de Karpaten. Het telt een tweehonderdtachtigtal huizen (gezinnen), ongeveer duizend inwoners. Een typisch Roemeens provinciedorpje met een traditionele samenstelling van burgemeester, dokter, schoolhoofd en een pastoor.


Openbare gebouwen zijn het gemeentehuis, het dispensarium (een dokterskabinet en apotheek), een post- en telefooncentrale, een schoolgebouw voor de lagere afdeling (tot het 7de studiejaar), een kleuterschooltje, een ontmoetingscentrum en een parochiezaaltje.   Het dorpje heeft een Orthodox en een Katholiek kerkje, daar waar 90% van de gemeenschap orthodox is.

 

Het Diestse Roemenië Comité valt onder de bevoegdheid van de stad Diest en bestaat uit een groep mensen die reeds sedert Kerst 1989 ononderbroken en onvermoeid blijven ijveren om de bevolking van hun adoptiedorp Apold een menswaardiger bestaan te bezorgen.

 

10de Quizavond

Op zaterdag 22 april organiseert het Roemeniëcomité van Diest haar tiende quizavond.

 

Heb je zin om samen met familie of vrienden een avondje gezellig te quizzen? Aarzel dan niet langer en schrijf he in op het telefoonnummer 0496 25 74 32.                                                                                     

Locatie: Julis, Vervoortstraat 11, Diest.

Maximaal vijf personen per deelnemende ploeg. Aanvang om 20 uur stipt.

Per ploeg vragen we een inleg van 15,00 €. Inschrijven kan tot 20 april.

 

De opbrengst van deze quiz gaat integraal naar ons adoptiedorp Apold, en zal gebruikt worden voor de aankoop van medicatie en hulpgoederen.                                

Er snel bijzijn is de boodschap, want volzet is volzet!

 

 

www.roemeniecomitediest.be

 

 

 

 

 

Externe links